Στην… «εντατική» η Δημόσια Υγεία – Κλειστές 16 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης

cretaone.gr  25 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Στην… «εντατική» η Δημόσια Υγεία – Κλειστές 16 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης

Σχεδόν μία στις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές στα νοσοκομεία της Κρήτης. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς, που διαβάζετε το παρών άρθρο, έχετε ακούσει, δια ζώσης, τη φράση «δυστυχώς, δεν υπάρχει κρεβάτι στη ΜΕΘ» για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που νοσηλεύθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και πραγματικά σας εύχομαι να μην χρειαστεί να την ακούσετε ποτέ!

Διότι εκείνη τη στιγμή, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείτε, θα είναι η δημοσιονομική διαχείριση της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Και πόσω μάλλον όταν υπάρχει ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός, όχι όμως και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να τις στελεχώσει…

Κλειστές οι ΜΕΘ λόγω ελλείψεων ιατρών και νοσηλευτών

Κλειστά παραμένουν 16 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νησί… «νοσεί».

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 68 κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης, παραμένουν κλειστές οι 16, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε μια περίοδο μάλιστα, που, από την μια πλευρά ο πληθυσμός στο νησί είναι πολλαπλάσιος λόγω της τουριστικής κίνησης, ενώ από την άλλη παρατηρείται ήδη έξαρση, με αυξητική τάση, των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην αύξηση των περιστατικών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ και κατά συνέπεια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νησί.

Οι κλειστές κλίνες ανά νοσοκομείο

Σύμφωνα με την Γραμματέα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών νομού Ηρακλείου, Γρηγορία Μπέτση, από τις 68 ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία του νησιού, κλειστές παραμένουν σήμερα οι 16 κλίνες.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε η κα. Μπέτση στο Cretaone.gr, 6 από τις 13 κλίνες παραμένουν κλειστές στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, 3 από τις 15 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, 5 κλειστές κλίνες στο ΠΑΓΝΗ, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου παραμένουν κλειστές δύο κλίνες, συμπληρώνοντας ότι «παραμένουν κλειστές λόγω ανεπάρκειας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ανοίξει εκτάκτως κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Κρήτης, αυτό θα γίνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και των νοσηλευτών.

 

cretaone.gr  25 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα