Στην Αρχαία Ολυμπία το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς
Στα πολιτιστικά δρώμενα της Ολυμπίας θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς και του Συλλόγου Μαραθονοδρόμων Κρήτης!
Σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου αναφέρεται «Μια παρέα από μέλη, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς Σπυριδάκης Μιχάλης , του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης και φίλοι της αναβίωσης της αρπαγής της Ευρώπης (των δράσεων της Αναβίωσης της Αρπαγής της Ευρώπης του Δικτυού Συλλογων Μεσσαράς) με την καταπληκτική ορχήστρα του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου Ηλιάκη, θα συμμετέχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα της Ολυμπίας που περιλαμβάνει και θεματική ενότητα με τίτλο το "Κρητό-ολύμπιο πνεύμα" στο πλαίσιο αυτό θα ακουστεί και ο λαμπρό- αθλητισμός.
Ο λαμπρό- αθλητισμός δημιουργήθηκε το 2003-2004 εν όψη της Ολυμπιάδας του 2004, επινόηση, σύνθεση, μουσική και τραγούδι του Νίκου Ηλιάκη και υμνοποίηση του Κώστα Χατζάκη του Ηλεία. Παίχτηκε στην περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας στην Κρήτη, το 2004 και μεταφράστηκε και στα Αγγλικά. Το 2007 στάλθηκε στην Ολυμπιακή επιτροπή του Πεκίνου και ο κ Ηλιάκης Ν εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7 Φεστιβάλ Τέχνης της Κίνας, τιμήθηκε με πρώτο παγκόσμιο βραβείο και τιμήθηκε όλη η Ελληνική αποστολή του. Ο λαμπρό- αθλητισμός έχει ακουστεί σε πολλές διεθνείς οργανώσεις πάει στην αρχαία Ολυμπία από το συγκρότημα του κ Ηλιάκη το 2017 στο Κρητό -Ολύμπιο πνεύμα. Ο λαμπρό- αθλητισμός είναι ο ύμνος του διεθνή Μαραθωνίου της Ευρώπης, που θα γίνει της 17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Μεσσαρά, με αφετηρία το Μουσείο Μεσσαράς και τερματισμό στο Τυμπάκι,.
Μια και το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη, θα δανειστούμε λίγο το "ταξιδεύοντας " των βιβλίων του , και το δικό μας ταξίδι θα έχει τίτλο," ταξιδεύοντας στην Ολυμπία."
Η σημαία του Μαραθωνίου της Ευρώπης και σύμβολο της Στεφανιοδρομίας , της Αναβίωσης της Αρπαγής της Ευρώπης, θα συνοδεύει τα μέλη της αποστολής. Οι δράσεις του Μαραθωνίου, της 17-Σεπτεμβρίου 2017 και της Στεφανιοδρομίας, την δράση της Αναβίωσης του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, ο Μύθος των Μύθων του Δυτικού Πολιτισμού, αποτελούν βασικές δράσεις του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς μαζί με την Γευσιγνωσία και την Μεσσαριτική Μουσική.
Η επίσκεψη των μελών της παρέας στην αρχαία Ολυμπία, έχει επιπλέον ένα ακόμα συμβολικό χαρακτήρα: Η καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Οι μύθοι που πλάστηκαν για την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλοί. Ένας μύθος που σχετίζεται με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μύθο της Κρήτης, είναι του Ιδαίου Ηρακλή και των Ιδαίων Δακτύλων. Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι που λέγονταν και Κουρήτες, γεννήθηκαν στο ιερό βουνό της Κρήτης την Ίδη, το σημερινό Ψηλορείτη. Όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα ανέθεσε τη φύλαξη του παιδιού στους Δακτύλους της Ίδης, οι οποίοι λεγόταν και Κουρήτες και είχαν έρθει από την Ίδη της Κρήτης στη περιοχή της Ολυμπίας. Αυτοί ήταν ο Ηρακλής, ο Παιωναίος, ο Επιμήδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας. Ο Ηρακλής που ήταν ο μεγαλύτερος έβαλε τους αδελφούς του να τρέξουν σε αγώνα και στεφάνωσε το νικητή με κλαδί αγριελιάς. Η παράδοση των Ιδαίων Δακτύλων στην Ολυμπία ήταν χαρακτηριστική και έχει αποτυπωθεί στα μνημεία και τις λατρευτικές εκδηλώσεις,. Αναφέρεται , μάλιστα πως στο Κρόνιο το λόφο του Κρόνου στην Ολυμπία βρισκόταν το «Ιδαίο τ’ Αγιοσπήλαιο» γεγονός που ενδυναμώνει τον παραπάνω μύθου. Άλλος μύθος αναφέρει ως ιδρυτή των αγώνων όχι τον Ιδαίο Ηρακλή, αλλά τον ήρωα Ηρακλή με τους δώδεκα άθλους.
Η ιστορική πραγματικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείτε το 776 π.χ από το σοφιστή Ιππία του Ηλείου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το μέγιστο τούτο γεγονός αναβίωσαν το 1896 στην κοιτίδα τους την Ελλάδα ύστερα από την απαγόρευση τους το 393 μ.χ από το Θεοδόσιο τον Α΄ . Το 2004 γίνονται ξανά στην Αθήνα. Η λέξη ετυμολογικά συνδέεται με το όρος Ὄλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας. Το τοπωνύμιο αποτελεί προελληνική λέξη, που αρχικά μάλλον σήμαινε απλώς το βουνό.
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Αθανασόπουλο, για την τιμή που μας έκανε να συμμετέχει η Κρήτη στο 26 συνέδριο «Η Φιλοσοφία και οι Τέχνες» και με τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που οργανώνονται από 28 – 31 Ιουλίου, στην Αρχαία Ολυμπία και τη Ζαχάρω. Στο συνέδριο θα δοθεί έμφαση στην ολιστική προσέγγιση, τη συνεισφορά του Ν. Καζαντζάκη και του J.P. Anton στη Φιλοσοφία και στις Τέχνες και τις απόψεις του Ξενοφώντος για τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες και την Ολιστική Θεωρία.
Γιατί το Φως, είναι ένα, αδιαίρετο, κι οποιοδήποτε νικήσει ή νικηθεί, νικάει και νικιέται και μέσα σου (Ν Καζαντζάκης, Αναφορά στο Γκρέκο)
" Πέρα στο ξέφωτο η Ολυμπία θα πλέξει ένα στεφάνι αγριελιάς , ελληνικής ειρήνης, ειρήνης όλου του κόσμου
Από το ποίημα του Τάκη Δόξα.».
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες