Στη σκιά της αντιπαράθεσης Μεϊμαράκη-Σαμαρά η κούρσα της εκλογής νέου προέδρου

Θοδωρής Λαπαναΐτης  07 December, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Στη σκιά της αντιπαράθεσης Μεϊμαράκη-Σαμαρά η κούρσα της εκλογής νέου προέδρου

Διπολική πόλωση Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα επιδιώκουν τα δύο στρατόπεδα. Τους «πολιτικά άστεγους» θέλει να εκφράσει ο Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς επανέρχεται στο προσκήνιο και διαψεύδει τα σενάρια επιστροφής τους και δημιουργίας νέου κόμματος

Σήμερα αναμένονται –με βάση το χρονοδιάγραμμα της Παρασκευής- να κλείσουν οι «λεπτομέρειες» που εκκρεμούν για να μπουν και οι υπογραφές της σύμβασης ανάμεσα στη ΝΔ και τη Vodafone. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθεί η αγωνία πολλών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ να μην επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου το φιάσκο των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Πάντως οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ έχουν ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο εσωκομματικής εξόρμησης προκειμένου να κρατήσουν θέσεις αλλά και να κερδίσουν έδαφος στην αναμέτρηση αυτή. Πλέον είναι σαφής η προσπάθεια των Απόστολου Τζιτζικώστα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη να πολώσουν μεταξύ τους αυτή τη μάχη καθώς από την έκβαση της αντιπαράθεσης αυτών των δύο στρατοπέδων, πολλοί προεξοφλούν ότι θα εξαρτηθεί και η επόμενη μέρα της ΝΔ ως προς την ενότητά της.

Για πρώτη φορά έχουμε και την αντιπαράθεση των δύο επιτελείων ως προς τα ευρήματα δημοσκοπήσεων. Από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα δίνουν την εικόνα ότι ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας όχι μόνο έχει το προβάδισμα αλλά «παγιώνεται η πρωτιά του» στην κούρσα της εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ παραπέμποντας στα ευρήματα της εταιρείας METRISI, με τους συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη να αμφισβητούν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Στο δίπολο αυτό παρεμβάλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχίζει σταθερά στην τακτική που έχει επιλέξει από την αρχή της κούρσας. Ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας αμφισβητεί και αυτός τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, θεωρώντας ότι είναι μέσα στους δύο πρώτους διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ. Παράλληλα αναπτύσσει μια ρητορική μέσω της οποίας επιχειρεί να εκφράσει αυτούς που σήμερα αισθάνονται «πολιτικά άστεγοι» και προέρχονται από την κεντροδεξιά και κυρίως από το χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης που επίσης έχει επιδείξει μια σταθερότητα στην καμπάνια του επιμένει πως δεν τίθεται θέμα ενότητας θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως κοινός αντίπαλος και των τεσσάρων υποψηφίων είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο αυτό που επισκιάζει τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, τις εξελίξεις στη ΝΔ είναι η επανεμφάνιση και οι παραινέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά για την ομαλή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει στοχοποιηθεί τόσο από μερίδα καραμανλικών όσο και από τον ίδιο το Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως υποκινητής διασπαστικών και διαλυτικών κινήσεων στο γαλάζιο παρασκήνιο, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διαψεύδει τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος και επιστροφής του σε ηγετικό ρόλο, τονίζοντας ότι «τη Νέα Δημοκρατία τη θέλω ενωμένη και πλήρως αξιόμαχη, δηλαδή έτοιμη να διεκδικήσει και να κερδίσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτός είναι ο παραταξιακός μας ρόλος πάντα και η εθνική μας υποχρέωση σήμερα... Και πάντως η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Η αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει. Και να μην πάει χαμένη όλη αυτή η ανορθωτική προσπάθεια που ξεκινήσαμε και εγκαταλείφθηκε από τη νέα κυβέρνηση».

Οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη μελετούν προσεκτικά αυτή την παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αποδώσει την παραίτησή του από την μεταβατική προεδρία του κόμματος με αφορμή διαρροή κύκλων του Αντώνη Σαμαρά στο «ΕΘΝΟΣ» καθώς ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει μεταβατικός πρόεδρος από τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς δεν διέψευδε τις αποδιδόμενες σ’ αυτόν διαρροές που αμφισβητούσαν τη μεταβατική προεδρία Μεϊμαράκη.

Στο φόντο αυτής της κόντρας κάποια στελέχη της ΝΔ επεσήμαναν ότι η φράση από το στίχο του Ελύτη με την οποία επέλεξε ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης να κλείσει την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή ότι «από εμάς θα εξαρτηθεί ο παράδεισος, η ή κόλαση που θα κτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκετε στα χέρια μας», ταιριάζει γάντι στην εσωκομματική κατάσταση της ΝΔ που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

 

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/

 

Θοδωρής Λαπαναΐτης  07 December, 2015 ΚΟΣΜΟΣ