Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων
Με την επανάληψη ατελειών που είχαν καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν, απουσία επίσημης ενημέρωσης, και μη ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των υπόχρεων πολιτικών προσώπων έτους 2019 (χρήση 2018).
Πρόκειται για «συνολικά χίλιες εβδομήντα δύο (1.072)» δηλώσεις, που όχι μόνο για ακόμα μία φορά δεν συμβάλλει στην αποσαφήνιση του «πόθεν», αλλά και είναι προβληματική και ως προς την καταγραφή του «έσχες». Ενδεικτικό είναι ότι επαναλήφθηκε το προβληματικό φαινόμενο που είχε και προ έτους επισημανθεί, ότι δηλαδή καταγράφεται ως ετήσιο εισόδημα από άλλους μόνο το φορολογητέο και από άλλους τόσο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που φορολογείται, όσο και εκείνο που δεν φορολογείται.
Πέρυσι, αρμοδίως είχε υποστηριχθεί ότι οι διαφορές φαίνεται να οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο που οι λογιστές, οι οποίοι ανέλαβαν τη συμπλήρωση των εντύπων, ερμήνευσαν τη σχετική νομοθεσία.
Ετσι, μεταξύ άλλων, ερμηνεύεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν διαφορετικά εισοδήματα, κάνοντας τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ να φαίνεται με διπλάσιο σχεδόν όλων των υπολοίπων εισόδημα.
Ειδικότερα, στο χώρο που δηλώνεται το «Συνολικό καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές κλπ (φορολογούμενα, φορολογούμενα με ειδικό τρόπο, φορολογούμενα αυτοτελώς, αφορολόγητα)» δηλώνονται τα ακόλουθα ποσά: Κυρ. Μητσοτάκης 35.964, Αλ. Τσίπρας 33.909, Φωτεινή Γεννηματά 37.196, Δημ. Κουτσούμπας 76.549, Κυρ. Βελόπουλος 8.400 (δεν είχε εκλεγεί ακόμα), Ι.Βαρουφάκης 10.000 (επίσης εκτός Βουλής το 2018), Ν. Μιχαλολιάκος 42.900, Π.Καμμένος 40.178, Στ. Θεοδωράκης 32.897 (ο πρώην Πρόεδρος του Ποταμιού, στη δήλωση του, συμπληρώνει και το ποσό των 33.891, επισημαίνοντας πως «το δηλωθέν ποσό αφορά αμοιβές οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα», και επισυνάπτει τη βεβαίωση αποδοχών της Βουλής των Ελλήνων).
Εξ αυτών, επιπροσθέτως, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτα είναι και τα ακόλουθα: Ο με χαμηλότερο δηλωθέν εισόδημα για το 2018 αρχηγός της Ελλ. Λύσης δηλώνει και μεγάλες καταθέσεις «από εισοδήματα προηγούμενων ετών», με ειδικά στη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank να διαθέτει σχεδόν 430.000 ευρώ.
Επίσης, ότι ο γ.γ. της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ακριβώς δίπλα στο ποσό (76.549€) του εισοδήματός του, έχει και την ακόλουθη σημείωση: «Οι αποδοχές που έλαβα από τη βουλευτική μου ιδιότητα κατά το έτος 2018 είναι, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΚΕ, έσοδα του Κόμματος και κατατέθηκαν στο Κόμμα».
Με υψηλά δάνεια εμφανίζονται όπως και πέρυσι ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο μη επανεκλεγείς στις πρόσφατες εκλογές Τέρενς Κουίκ, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες και άλλες περιπτώσεις όπως του προερχόμενου από τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτής πλέον Ι.Λαγός, ο οποίος στη δήλωση χρήσης 2018 εμφανίζει δύο δάνεια που έλαβε το 2006 συνολικού ύψους 90.000 ευρώ από την Alpha Bank, αλλά με το υπόλοιπο οφειλόμενο να είναι δώδεκα χρόνια μετά ύψους 118.000 ευρώ. Με πολλά δάνεια εμφανίζεται και ο μη επανεκλεγής χρυσαυγίτης Χρ. Παππάς: ανέρχονται στο ποσό των 650.000 ευρώ (150.000 από το 2011 και τα υπόλοιπα από το 2000) ως δύο στεγαστικά και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά, με τον ίδιο να εμφανίζει ποσά οφειλής το 2018 ίδια με εκείνα του αρχικού δανείου.
Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τα αρχεία δηλώσεων «πόθεν έσχες» προηγούμενων ετών που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Bουλής, απουσιάζουν οι παλαιότερων ετών δηλώσεις του Χρ. Παππά, καθιστώντας την διασταύρωση αδύνατη.
Στα ενδιαφέροντα της πρώτης ανάγνωσης των φετινών δηλώσεων είναι και η περίπτωση του κ. Δημ. Παπαδημούλη, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από δραστήριος, όσον αφορά την απόκτηση μετοχών, εμφανίζεται και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά το 2018 στα ακίνητα, μια και δηλώνει αγορές επτά διαμερισμάτων, μίας αποθήκης, ενός οικοπέδου και μιας «δενδροκαλλιέργειας» σε Αττική και Κρήτη.
Υπενθυμίζεται πως όταν κατά το περασμένο έτος είχαν αναρτηθεί οι δηλώσεις, καθώς ήταν επίσης ανέλεγκτες, οι αρμόδιοι της Επιτροπής Ελέγχου (της οποίας προΐσταται ο κ. Αθ. Μπούρας) δήλωναν ότι θα άρχιζε -τότε- άμεσα ο έλεγχος. Έκτοτε ουδεμία πληροφορία για την εξέλιξη του ελέγχου και τα πιθανά ευρήματα έγινε από την Επιτροπή. Αλλά και φέτος, αυτή η αρνητική για τον πολιτικό κόσμο «εικόνα» δεν άλλαξε: «Ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη», αναφέρεται απλώς και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση σε σχετική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως βάσει των όσων ισχύουν (Νόμος 4389/27 Μαΐου 2016/ΦΕΚ 94Α, άρθρο 173§3) «οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής. Η δημοσιοποίηση λαμβάνει χώρα μετά τον έλεγχο, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας» κατάθεσης των δηλώσεων.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι δηλώσεις αυτές θα παραμείνουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων, πλέον τριών ετών από τη λήξη αυτής», ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων».
Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η εν λόγω ανακοίνωση κλείνει με την έκφραση «ευχαριστιών» προς εκείνους που κάνουν δηλώσεις «πόθεν έσχες», απλά και μόνο για την τήρηση της εκ του νόμου υποχρέωσης τους: «Ευχαριστούμε όλους τους υπόχρεους που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στην υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».
Τέλος, ούτε φέτος -και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ή και δεσμεύσεις- δημοσιεύθηκαν οι αρχικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» – οι δηλώσεις, δηλαδή, τις οποίες έκαναν οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εκλογή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί η θετική ή αρνητική επίπτωση στα οικονομικά τους, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία