Στη Βουλή η τραγική η κατάσταση στο Γυμνάσιο Μοιρών

  03 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στη Βουλή η τραγική η κατάσταση στο Γυμνάσιο Μοιρών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νο Γαβρόγλου, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Μοιρών, κατέθεσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Μεσαρίτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

 «Έχουν συμπληρωθεί τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το Γυμνάσιο Μοιρών αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται έντονα και οι γονείς των μαθητών, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της  Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού.

Χιλιάδες είναι τα κενά που παραμένουν στα σχολεία, αφού έχουν προσληφθεί μόλις 16.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί περίπου, ενώ πέρυσι, που πάλι είχαμε πολλά κενά, είχαν προσληφθεί 23.000. Τα κενά αυτά ισοδυναμούν με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.

Ειδικότερα, στο Γυμνάσιο Μοιρών, που είναι η μεγαλύτερη σχολική μονάδα  εκτός της πόλης του Ηρακλείου, με 400 μαθητές, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου και αντιπαιδαγωγικές διαδικασίες. Το σχολείο υπολειτουργεί, αφού δεν είναι εφικτό να υπάρχει σταθερό πρόγραμμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Σοβαρές είναι οι υπάρχουσες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών, ενώ μόλις προ ολίγων ημερών ανέλαβαν υπηρεσία κάποιοι αναπληρωτές. Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια δεν διδάσκονται μουσική και εικαστικά και η φυσική αγωγή διδάσκεται τις μισές από τις προβλεπόμενες διδακτικές ώρες.

Παράλληλα, η συνολική υποβάθμιση της ειδικής αγωγής φαίνεται μέσα από την ίδια την πραγματικότητα στο Γυμνάσιο Μοιρών, καθώς τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής βοήθειας μένουν μέχρι τώρα αβοήθητα με τη σοβαρή έλλειψη αντίστοιχων ειδικοτήτων. Η κάλυψη των αναγκών των παιδιών με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντί να είναι δεδομένη, παραμελείται με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται για τα παιδιά αυτά. Συνολικά (46) σαράντα έξι μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών συγκαταλέγονται στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά μόλις προχθές τοποθετήθηκε μόνο ένας καθηγητής για τα τμήματα ένταξης για τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής, ενώ καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για το πότε θα προσληφθεί  φιλόλογος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πέρυσι φιλόλογος προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, τα τμήματα ένταξης, τα οποία επιτελούν σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης αποκαλύπτουν ότι η «κανονικότητα» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είναι απροκάλυπτο ψέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας παιδείας. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, ώστε να καλυφθούν τα κενά στο σχολείο και να λειτουργήσει με επάρκεια και αποτελεσματικά.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθεί να ολιγωρεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά της, χωρίς να ενεργήσει τα δέοντα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποφασιστικότητα. Αποτέλεσμα της αβλεψίας της είναι το πρωτοφανές αυτό αδιέξοδο. Το Υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα στάση του, οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τρόπο αποτελεσματικό.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την άμεση κάλυψη των κενών στο Γυμνάσιο Μοιρών του νομού Ηρακλείου;

2.Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την άμεση κάλυψη των κενών στο Γυμνάσιο Μοιρών με μόνιμο προσωπικό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου». 

 

  03 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα