Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε θα χάσουν σε χρόνο και χρήμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, εφόσον παραμένουν ανεμβολίαστοι θα χρειαστεί να κάνουν rapid test το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Την ίδια στιγμή αν δεν υποβάλλονται σε τεστ ή δεν το δηλώνουν στην πλατφόρμα, ο εργοδότης τους θα υποχρεούται να τους βάζει σε αναστολή χωρίς υποχρέωση να τους καταβάλει μισθό.
Με νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, όλοι οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου ή ειδικότητας θα υποχρεούνται να υποβάλλονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση σε τουλάχιστον ένα rapid test (ή pcr τεστ – μοριακό) ανά εβδομάδα προκειμένου να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ισχύει υποχρέωση για δυο τεστ ανά εβδομάδα.
Το βασικό σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση της σημερινής υποχρέωσης για ένα self test ανά εβδομάδα (το οποίο παρέχεται δωρεάν από το κράτος) με υποχρέωση για ένα rapid test ή pcr τεστ (μοριακό) ανά εβδομάδα. Το κόστος των τεστ θα βαρύνει τον εργαζόμενο, ως αντικίνητρο με σκοπό τον εμβολιασμό του.
Δεδομένου ότι το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, το κόστος για τον μη εμβολιασμό ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα. Για να το αποφύγει ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ στις μονάδες του ΕΟΔΥ.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με τις νέες ρυθμίσεις, που συνιστούν επί της ουσίας συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων ρυθμίσεων.
Διαβάστε επίσης: Κόπτσης – Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα
Πρόστιμα 300 ευρώ για εργαζόμενους χωρίς τεστ – Αναστολή αν αρνείται
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΚΥΑ είχε οριστεί ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και αμελούν ή αρνούνται να υποβληθούν στο ένα υποχρεωτικό self test ανά εβδομάδα. θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ. Μέχρι τότε τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν μεροκάματα.
Με την πρόσφατη ρύθμιση είχε προβλεφθεί διπλή ποινή για τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που αρνούνταν ή αμελούσε να κάνει το υποχρεωτικό τεστ:
Πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ
Στέρηση μισθού από τον εργοδότη για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνει το τεστ και δεν δηλώνει το αποτέλεσμα
Με τα δύο αυτά μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμών.
Πρόστιμα για τους εργοδότες
Η προηγούμενη ΚΥΑ προέβλεπε την επιβολή προστίμου μόνο στους εργοδότες που επέτρεπαν σε εργαζόμενους τους να εισέρχονται στους χώρους εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες που έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό είναι τα εξής:
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κοροναϊό COVID-19
επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο
επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ εφόσον δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες
Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός:
δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε
έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19
«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει και ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.
Δηλαδή ο εργοδότης νομιμοποιείται να κόβει τον μισθό στους εργαζόμενους που δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν το υποχρεωτικό τεστ, για όσο χρονικό διάστημα αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Ανεμβολίαστοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα rapid test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
- Ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοσκομεία της Κρήτης
- Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα κάνουν δυο rapid την εβδομάδα
- Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί
- Κορονoϊός : Μιλούν για επιτακτική ανάγκη επαναφοράς της μάσκας οι ειδικοί