“Σταματάς ποτέ να ελπίζεις;Σταματάς ποτέ να προσπαθεις;”
Μία ταινία για το Αλτσχάιμερ μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που φροντίζουν τους αγαπημένους τους
Σταματάς ποτέ να ελπίζεις; Σταματάς ποτέ να προσπαθείς; Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, ένα είναι βέβαιο, ότι αποτέλεσαν τη βάση που χτίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ταινίας για το Αλτσχάιμερ, με την υπογραφή της Μαρίας Σβολιαντοπούλου 24 ετών, που κατάγεται από τα Γρεβενά, αλλά γεννήθηκε και ζει στην Κρήτη, ευαισθητοποιημένη και αφοσιωμένη σε αυτό που σπούδασε και αγαπάει. Να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από τα 17 της χρόνια εργάζεται εθελοντικά σε οργανισμούς που ασχολούνται με την ειδική αγωγή, την παιδική κακοποίηση, τον παιδικό καρκίνο, σε ψυχιατρικά ιδρύματα αλλά και στην Πανελλήνια Εταιρία Αλτσχάιμερ.
«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από προσωπικό μου βίωμα και μέσα από την ταινία, αυτό που θέλω, είναι επί της ουσίας να παρουσιαστεί και ταυτόχρονα να επιβραβευθεί ο αγώνας των φροντιστών. Των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη της φροντίδας, ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και που η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσουν να το κάνουν, απαιτείται τεράστια δύναμη. Η ταινία, θέλω να πιστεύω και επιθυμώ να αποτελέσει την προτροπή να οικειοποιηθούμε και να εξοικειωθούμε με τη νόσο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεναριογράφος Μαρία Σβολιαντοπούλου, περιμένοντας με αγωνία την πρεμιέρα της ταινίας στον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η Μαρία συνάντησε τυχαία το νέο σκηνοθέτη, Αντώνη Ρενιέρη και μαζί αποφάσισαν να κάνουν πράξη την ιδέα της. Να βάλουν εικόνες σε όσα σκέφτηκε και αποτύπωσε στο χαρτί, να δώσουν ταυτόχρονα την ευκαιρία μέσα από την ταινία, οι φροντιστές των πασχόντων και οι ίδιοι οι ασθενείς όμως, να μη νιώθουν μοναξιά.
«Η σκέψη να φτιάξουμε μια ταινία για το Αλτσχάιμερ μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πάσχουν, νομίζω ενεργοποίησε πολύ ευαίσθητες χορδές» δήλωσαν και οι δύο.
«Η ταινία αποτελεί μια 100% εθελοντική και συλλογική δουλειά, με πάνω από 70 εθελοντές επαγγελματίες και από όλους τους κλάδους, ενώ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αποτελεί, δε, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην Ελλάδα που πραγματεύεται και προσεγγίζει τη συγκεκριμένη νόσο» εξηγεί η σεναριογράφος που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ζεστή αποδοχή που είχε το κάλεσμα σε πολλούς καταξιωμένους ηθοποιούς που έκαναν ειδικές guest συμμετοχές, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Χρανιώτης και η Τάνια Ρόκκα, ενώ το τελευταίο γύρισμα για την ταινία, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη. Πρωταγωνίστριες της ταινίας είναι η δημοσιογράφος Ανδριανή Αγγελιδάκη και η Αμαλία Ζαργιανάκη, «δύο γυναίκες με ευαισθησία που κατάφεραν να ερμηνεύσουν τους ρόλους με την ψυχή τους» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Ρενιέρης.
«Η πλοκή της ταινίας έχει αφετηρία ένα «γκρουπ θέραπι» φροντιστών ατόμων με Αλτσχάιμερ που συναντιέται με σκοπό να μιλήσει για τους φόβους, τις ενοχές, τις άσχημες και καλές στιγμές που έζησαν τα μέλη του. Μέσα στην ομάδα και η Ελένη, μία νέα φροντιστής, που δεν μπορεί να δεχτεί πως η μητέρα της δεν θα την θυμάται. Στιγμές έντονης αγωνίας και πόνου διαδραματίζονται και πρωταγωνιστούν στη ζωή της. Όχι όμως για πολύ. Γιατί κάποια στιγμή φτάνει η ώρα της αποδοχής…» εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεναριογράφος Μαρία Σβολιαντοπούλου, της οποίας στόχος είναι μια τριλογία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η αρχή έγινε το 2015, με την ερασιτεχνική ταινία με τίτλο ‘’Οι μάσκες που βραδιάζουν το πρωί’’, η οποία αφορούσε την ψυχική νόσο και το στιγματισμό της.
Παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σύνολο, για τις ανάγκες της ταινίας δημιουργήθηκε το τραγούδι «Για θύμισέ μου», το οποίο αποτελεί των τραγούδι των τίτλων σε στίχους της Δέσποινας Σπαντιδάκη και μουσική – τραγούδι από την Βούλα Στρατάκη. Το τραγούδι μάλιστα έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο επίσημο κανάλι της ταινίας στο Youtube. Η σύνθεση του soundtrack που θα ντύσει την ταινία ανήκει στη Μαρία Γούβαλη και παίζουν οι Bouche Ferme ένα μουσικό σύνολο από τη Θεσσαλονίκη που έχουν ως στόχο τη δημιουργία εικόνων μέσα από τη μουσική για κινηματογράφο.
Τα έσοδα από την προβολή της ταινίας θα διατεθούν σε οργανισμούς για το Αλτσχάιμερ και σε άλλους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, ενώ η προσπάθεια τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πανελλήνιου Οργανισμού Νόσου Αλτσχάιμερ ενώ σταδιακά προστίθενται κι άλλοι φορείς στην υποστηρικτική ομάδα του «Για θύμισε μου». Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019 στο Ηράκλειο, καθώς και σε επιλεγμένα σινεμά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συντελεστές
Σενάριο: Μαρία Σβολιαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Αντώνης Ρενιέρης/Σβολιαντοπούλου Μαρία
Ηχοληψία: Μάνος Συγλέτος
Κάμερα: Μάνος Λιανδράκης
Make Up Artist: Κατερίνα Πάνου
Hair Stylist: Έλσα Τσαουσάκη
Styling: Βέρα Μαθιουδάκη
Φωτογράφοι: Στέλλα Βαρδάκη, Μαρία Δακανάλη
Graphics desing: Άρης Βεϊσάκης. Θοδωρής Δουσμάνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Ρενιέρης
Διεύθυνση Επικοινωνίας: Χρήστος Αδαμάκης
Πρωταγωνιστούν: Ανδριανή Αγγελιδάκη , Αμαλία Ζαργιανάκη.
Δείτε επίσης
- Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Αυτό είναι το Νο 1 μυστικό για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με γυμναστή
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- ΠΑΣΟΚ: Κατηγορεί τον Τσούλα για επιχορηγήσεις της...τελευταίας στιγμής
Σχετικά άρθρα
- Σταματήστε το ποτό, συνεχίστε το διάβασμα, προσέξτε την ακοή σας: Συμβουλές κατά του Alzheimer
- Ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη γίνεται ταινία -γυρίσματα εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη
- Μάταλα: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας ” Η Παραλία”
- Πώς να εμποδίσετε το Αλτσχάιμερ μέσω της διατροφής
- Τι περιέχει η διατροφή που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ