Δόθηκε στον νομό Ρεθύμνου η πρώτη φετινή τιμή παραγωγού, ενώ τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τιμές και στο συμβατικό ελαιόλαδο
Τάλιρο "χτύπησε" η τιμή του κρητικού ελαιολάδου στον νομό Ρεθύμνου, πρόκειται όμως για βιολογικής παραγωγής και δόθηκε από ιδιώτη έμπορο του δήμου Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, η τιμή στην οποία πληρώθηκε ο παραγωγός το φρέσκο λάδι του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ήταν τα 4,80 ευρώ το κιλό στις 7 γραμμές, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό, αν ήταν στην οξύτητα 0,3.
Στην τιμή των 2,90 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των τριών γραμμών επιχείρησε να αγοράσει φρέσκο λάδι, πάλι στον δήμο Ρεθύμνου, προ ημερών ένας άλλος ιδιώτης, αλλά ο ελαιοπαραγωγός απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να πουλήσει στην τιμή αυτή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό του, χαρακτηρίζοντάς την ως εξευτελιστική!
Τις πρώτες αυτές τιμές για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, ενώ έχει δοθεί και μια τιμή 4,80 ευρώ το κιλό, πάλι σε βιολογικό ελαιόλαδο, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με πληροφορία του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, πιο ενδεικτικές και σαφώς περισσότερες τιμές αναμένονται για τις επόμενες μέρες, μετά την 1η του Νοέμβρη.
«Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά και ραβδίζει. Μέσα στη νέα εβδομάδα περιμένουμε να έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες και τις πρώτες τιμές στον νομό Ρεθύμνου ως προς το συμβατικό ελαιόλαδο», είπε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.
Στο μεταξύ, αυτές οι πρώτες τιμές που ο ίδιος αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” είναι και οι πρώτες σε επίπεδο Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες, ο ίδιος δεν έχει ακούσει - όπως μας είπε - να έχουν παραχθεί οξύτητες που να είναι μικρότερες των 7 γραμμών, λόγω της φετινής καταστροφικής δακοπροσβολής, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αρνητικές για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.
«Η αλήθεια είναι ότι τώρα που πήραν και την επιδότηση μπορούν να αποφύγουν προσωρινά να τιμολογήσουν λάδι, όταν δε συμφωνούν με τις τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι ελαιολάδου», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
Η ανακοίνωση από ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ
Με ενδιαφέρον αναμένεται, στο μεταξύ, η συνεδρίαση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου-ΑΒΕΕ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμής, όπου υπάρχει συνεργασία της οργάνωσης με τον Όμιλο Αλμπαντάκη, στο Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.
Εντός αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης - όπως έχει δηλώσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης - θα επιδιώξει η θυγατρική της Ένωσης Ηρακλείου να ανακοινώσει την πρώτη τιμή για την παρούσα ελαιοκομική περίοδο. Μάλιστα, έχει αποκαλύψει στην εφημερίδα μας ότι η συνεργασία ΕΑΣΗ και Αλμπαντάκη προσφέρει εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για μια πρώτη τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο που να είναι η μεγαλύτερη στην αγορά, χωρίς να μπορεί ο συνεταιριστής βέβαια να μιλήσει για συγκεκριμένη τιμή, λόγω της γενικότερης κατάστασης της αγοράς, που δε βρίσκεται και στα... καλύτερά της.
«Θα συνεδριάσουμε από κοινού με τον Μιχάλη Αλμπαντάκη και θα ανακοινώσουμε τιμή. Θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο μπορούμε για τον παραγωγό. Αυτή η συνεδρίαση θα γίνει προς τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης.
Οι τιμές στην Κρήτη
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη για το περυσινό ελαιόλαδο, τις βλέπουμε να παραμένουν σταθερές εδώ και πολύ καιρό και να κυμαίνονται από 2,60 μέχρι και 2,75 ευρώ το κιλό στις περισσότερες των περιπτώσεων αγοραπωλησιών. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες τιμές που μπορεί να είναι τα 2,50 ευρώ προς τα κάτω, ή τα 2,90 ευρώ το κιλό προς τα πάνω, πάντοτε για τα ελαιόλαδα οξύτητας έως τις τρεις γραμμές.
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα από πέρυσι. Όπως έχουμε ξαναγράψει, ιδιώτες και συνεταιριστές με τους οποίους έχουμε κατά καιρούς έρθει σε επαφή συμφωνούν ότι τα αποθέματα του περυσινού ελαιολάδου στην Κρήτη πρέπει να υπερβαίνουν τους 10.000 τόνους και συνολικά στη χώρα τους 60.000 τόνους.
Η γενική συμπεριφορά των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών να μην “κόβουν” ελαιόλαδο ακόμα και όταν οι τιμές είχαν φτάσει πέρυσι τα 3,50 ευρώ το κιλό, τώρα θα τους γυρίσει “μπούμερανγκ” αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν κρούσματα προσμείξεων περυσινών με φετινά ελαιόλαδο. Και όπως είχε εξηγήσει στη “Νέα Κρήτη” ο χημικός της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ Μανόλης Μιχελινάκης, τέτοιες προσμείξεις σαφώς και είναι νόμιμες όταν πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περυσινής και της φετινής χρονιάς, αλλά είναι αυτονόητο ότι το περυσινό ελαιόλαδο δεν μπορεί να είναι το ίδιο με το φρέσκο και να μη συμβάλλει αρνητικά στην ποιότητα του φρέσκου ελαιολάδου. Επομένως, ο κίνδυνος της ακόμα παραπέρα υποβάθμισης του “δακοχτυπημένου” φέτος ελληνικού ελαιολάδου, λόγω των προσμείξεων αυτών, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
Στα 4 ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο
Μέχρι στιγμής, κοντά στα 4 ευρώ πωλούνται οι πρώτες ποσότητες σε περιοχές της Λακωνίας και της Αργολίδας.
Τα προβλήματα του καιρού και η αυξημένη παρουσία του δάκου, μαζί με άλλες ασθένειες της ελιάς, φέρνουν μειωμένη παραγωγή στο σύνολο της χώρας, με την εικόνα να ποικίλλει κατά τόπους, ενώ υπαρκτή είναι και η ανησυχία για την ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της αυξημένης δακοπροσβολής.
Σε ό,τι αφορά το πρώιμο αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, αυτό ξεκίνησε στην τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό. Τιμή, δηλαδή, μειωμένη κατά 6,5%, σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 4,60 ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με χθεσινές πληροφορίες, η τιμή του φρέσκου μαυρολίσιου ελαιολάδου στη Μεσσηνία ανέρχεται στα 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ δεν ξεπερνάει τα 2,70 ευρώ. Τη μεγαλύτερη τιμή στο φρέσκο συμβατικό ελαιόλαδο τη δίνει το τελευταίο διάστημα - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων της Κοζάνης, που ξεκίνησε από τα 5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, πραγματοποιεί εξαγωγές και στη Γερμανία.
Στην Ανδαλουσία αυξάνεται η παραγωγή
Από την Ανδαλουσία δημοσιοποιήθηκε μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή θα φτάσει γύρω στους 1,3 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 40% και πιο συγκεκριμένα 28% από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ελαιοκομικών περιόδων.
Σε εθνικό επίπεδο, η εκτίμηση αναφέρεται σε 1.550.000 τόνους, δηλαδή αύξηση 23,3% σε σχέση με την προηγούμενη εσοδεία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτιμήσεις δείχνουν 3.064.000 τόνους, μείωση 7,6% σε σχέση με την εσοδεία 2017/18, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του www.olimerca.com.
neakriti.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο
- Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)