Στα “σκαριά” πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας στην Κρήτη

  28 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Στα “σκαριά” πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας στην Κρήτη

Με το μοντέλο που εφαρμόζει η Κρήτη εδώ και χρόνια, με επίκεντρο την 4η ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, που συνδέει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις Ιατρικές Σχολές, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στοχεύοντας μέσα στο 2024 να δημιουργήσει σε όλη τη χώρα τα λεγόμενα «πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας», ένα σε κάθε περιοχή που υπάρχει Ιατρική Σχολή.

«Είναι πρακτική την οποία έχει υιοθετήσει το υπουργείο Υγείας. Εμείς την έχουμε κάνει σαν πρόταση στο υπουργείο, την υιοθέτησε το υπουργείο και σύμφωνα με τα δικά μας, εμπειρία και πρακτική, θα την εφαρμόσει και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας», δηλώνει ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καρδιολόγος κ. Γιώργος Κοχιαδάκης.

«Είναι μια πρόταση που “χτίστηκε” πάνω στην 4η ΤΟΜΥ, με την κυρία Αναστασίου και τους συνεργάτες της. Μια πρόταση που αφορούσε πραγματικά στην ανάπτυξη μιας πρώτης πανεπιστημιακής δομής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Χρήστο Λιονή.

Στην Κρήτη η 4η ΤΟΜΥ υπήρξε πρόταση που στηρίχτηκε σθεναρά από τους κοσμήτορες της Ιατρικής, αρχικά από τον κ. Κοντάκη και μετέπειτα από τον κ. Κοχιαδάκη, μέσω μιας διάταξης που πέρασε ως υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός, δίνοντας την ευκαιρία, για πρώτη φορά στη χώρα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) να έχει μια πανεπιστημιακή προσέγγιση ανοίγοντας νέους δρόμους.

Ότι μέσω της προώθησης αυτής της προσπάθειας στην Κρήτη σε όλη την Ελλάδα θα επιτευχθεί να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη βάση της αύξησης γιατρών με ειδικότητα στη Γενική Ιατρική επισήμανε ο κ. Λιονής, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν σε μεγάλο βαθμό ότι τα μικρά ποσοστά γενικών γιατρών σε όλη τη χώρα μάλλον αφήνουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αρκετά πίσω.

Όπως λέει ο κ. Κοχιαδάκης, «οι γενικοί γιατροί στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι είναι αναλογικά στα άλλα κράτη. Επομένως δεν μπορεί η χώρα να αναπτύξει μία Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και έχουμε κάνει μια συζήτηση και με το υπουργείο Υγείας να προσφερθεί η εκπαίδευση και στους ήδη υπάρχοντες γενικούς γιατρούς, αλλά και να γίνει και μία προσπάθεια στροφής των ιατρών προς την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, κάτι που είναι απαραίτητο για να αναπτυχθεί η ΠΦΥ».

Δείτε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV στο βίντεο που ακολουθεί

 

  28 January, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα