Στα κορυφαία παγκοσμίως ξανά τα ελληνικά ΑΕΙ- Που βρίσκεται το Παν/μιο Κρήτης

  02 August, 2023 ΑΡΘΡΑ
Στα κορυφαία παγκοσμίως ξανά τα ελληνικά ΑΕΙ- Που βρίσκεται το Παν/μιο Κρήτης

Παρά τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν και τις «επιθέσεις», που κατά καιρούς δέχονται, τα ελληνικά ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καταφέρνουν να διακρίνονται στις παγκόσμιες κατατάξεις.

Σε πρόσφατη κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε, πριν από περίπου μια εβδομάδα, περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια από τα 32.000 που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως από 200 χώρες, για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται συνολικά 66 Ελληνικά Πανεπιστήμια, δημόσιοι οργανισμοί εκπαίδευσης αλλά και Κολλέγια και Ιδιωτικοί Φορείς Κατάρτισης. Όσον αφορά στην Ελλάδα σημαντική είναι διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/7/ 2023.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 252η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, στην 55η θέση μεταξύ των 3465 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 276, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 425, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 571 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 687.

 

  02 August, 2023 ΑΡΘΡΑ