Στα 3,4 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο

Κατά 62 εκατ. ευρώ χαμήλωσαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,354 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων) από 3,416 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.
Αυξημένα κατά 307 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ωστόσο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα με τις οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του παραμένει οξυμένο, προκαλώντας δυσχέρειες στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ακόμη και αν εξαιρεθούν από το συνολικό ποσό που προαναφέρθηκε, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (824 εκατ. ευρώ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες ανήλθαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 2,530 δισ. ευρώ, επίπεδα που βρίσκονταν το 2017, στην «καρδιά» του τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Τότε τα φέσια του δημοσίου στους ιδιώτες ήταν 2,555 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανοδικά κινήθηκαν τον Φεβρουάριο τα χρέη του Δημοσίου προς τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με τα νοσοκομεία όπου καταγράφηκε μικρή υποχώρηση των οφειλών τους, τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να «χρωστούν» πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ανήλθαν στα 1,277 δισ. ευρώ καταγράφοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 1,318 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τα χρέη των νοσοκομείων ήταν 294 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2018, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αυξήθηκαν στα 344 εκ. ευρώ το 2019, «ψήλωσαν» περαιτέρω στα 502 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, στα 606 εκατ. το Δεκέμβριο του 2021 και στα 907 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022. Ενώ, το 2023 έκαναν άλμα στα 1,319 δισ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 1,164 δισ. ευρώ το 2024.
Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Τα χρέη τους που αφορούν κυρίως εκκρεμείς πληρωμές συντάξεων αυξήθηκαν στα 604 εκατ. ευρώ από 597 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο ενώ στο τέλος του 2024 ήταν 585 εκ. ευρώ με το υψηλότερο επίπεδο να καταγράφεται το 2017 με 1,531 δισ. ευρώ
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ): Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αυξήθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ από 243 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 231 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2024.
Υπουργεία: Χρωστούν 174 εκατ. ευρώ από 160 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο και 156 εκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2024.
Λοιπά Νομικά Πρόσωπα: Οι οφειλές τους διαμορφώθηκαν στα 195 εκ. ευρώ από 183 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο και 179 εκ. ευρώ στο τέλος του 2024.
Δείτε επίσης
- Νικολιδάκης-Κοκολάκης: Συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο
- Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε θα δούμε το ροζ φεγγάρι - Πώς πήρε το όνομά του
- 10 αγιορείτικες συνταγές με ψάρι για την Κυριακή των Βαΐων
- Μεγάλη Τετάρτη θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την πρόληψη-αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων
- Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία η Κρήτη- Κάθε νοικοκυριό πετά στα σκουπίδια 1.000 ευρώ τρόφιμα ετησίως