Σπιτική γκαλέτ με ντομάτα, γραβιέρα και πάστα ελιάς
Υλικά
Μερίδες: 6-8
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ξίδι
2 κουτ. σούπας πάστα ελιάς
8 ώριμες, σφιχτές ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο με το πιρούνι)
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τη σπιτική γκαλέτ με ντομάτες, πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε βαθύ μπολ «τρίβουμε» με τα δάχτυλα το αλεύρι με το 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το βούτυρο και το ξίδι, μέχρι να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Ρίχνουμε 50-60 ml κρύο νερό και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Παράλληλα, βάζουμε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 200°C. Απλώνουμε το τυρί και από πάνω τακτοποιούμε τις ντομάτες και τα σκόρδα.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμ. 24-26 εκ. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και οι άκρες να προεξέχουν αρκετά.
Απλώνουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια, από πάνω απλώνουμε το τυρί και στην επιφάνεια, τακτοποιούμε όμορφα τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, μισοκαλύπτοντας τη γέμιση.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια (ζύμη + γέμιση) με το αυγό, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη