Σπ. Δανέλλης: Δεν μπορούμε να μιλάμε για προοδευτικό πόλο, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ

  13 May, 2018 ΓΝΩΜΕΣ
Σπ. Δανέλλης: Δεν μπορούμε να μιλάμε για προοδευτικό πόλο, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για προοδευτικό πόλο, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Δανέλλης και μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο χώρους, τονίζοντας ότι «όλα τα ανοικτά, κρίσιμα θέματα, από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μέχρι την επίτευξη των προϋποθέσεων για την επιτυχία οικοδόμησης της επόμενης μέρας, απαιτούν συνεννόηση και συναινέσεις. Πρωτίστως μεταξύ των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές».

Υποστηρίζει ότι δεν είναι επωφελές το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» να δώσει τη θέση του στο «ΣΥΡΙΖΑ- αντιΣΥΡΙΖΑ». «Δεν είναι προωθητικό να χωρίσουμε και πάλι την κοινωνία στα δύο. Η ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώιμο ΣΥΡΙΖΑ μας αναγκάζει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων» σημειώνει και προσθέτει ότι από την άλλη δεν βλέπει σύμπλευση με τη ΝΔ, γιατί είναι πολλά και κορυφαία αυτά στα οποία διαφοροποιούνται.

Σε ερώτηση για την πορεία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Δανέλλης δηλώνει ότι «οι τριβές που ήδη εμφανίζονται θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε μια συλλογικότερη λειτουργία, ιδίως, σε κορυφαία ζητήματα στρατηγικής» και υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την πρόεδρο, πολύ περισσότερο δεν την υποσκάπτει».

Τέλος εκφράζει διαφορετική άποψη από αυτή της Φώφης Γεννηματά για εκλογές τώρα. «Η εκλογολογία βλάπτει την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήταν καταστροφικό να αποσταθεροποιηθεί πλήρως η χώρα, με όλα όσα έχουμε ανοιχτά μπροστά μας Είναι θέμα ημερών να προλάβουμε το Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου τον Αύγουστο να γυρίσουμε σελίδα και να βγούμε ομαλά από το πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους προβλήματα θα έλυνε η προσφυγή στις κάλπες» τόνισε.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Σπύρου Δανέλλη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

ΕΡ. Συμμετείχατε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Γιάννης Ραγκούσης με θέμα την πορεία της προοδευτικής παράταξης, στην οποία κοινός τόπος ήταν η συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε υπέρ αυτής της συνεργασίας; Θα βοηθούσε το Κίνημα;

 

ΑΠ. Ένας από τους βασικούς λόγους που το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να πετύχει, είναι για να συμβάλει καθοριστικά στην εξισορρόπηση και αποτοξικοποίηση της δημόσιας ζωής. Η γεφύρωση της χαμένης εμπιστοσύνης απαιτεί διάλογο. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Όλα τα ανοικτά, κρίσιμα θέματα, από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μέχρι την επίτευξη των προϋποθέσεων για την επιτυχία οικοδόμησης της επόμενης μέρας, απαιτούν συνεννόηση και συναινέσεις. Πρωτίστως μεταξύ των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές. Εκεί θα κριθεί η δυνατότητα, η μορφή και ο χρόνος των συνεργασιών. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να καταλάβει πως σε μεγάλο βαθμό μοιράζεται το ίδιο ακροατήριο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο πρέπει να απευθυνθεί με αυτοπεποίθηση.

 

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε ότι στελέχη του ΚΙΝΑΛ κατηγορούν τον κ. Ραγκούση για υπονόμευση του Κινήματος και χαρακτηρίζουν πολιτικούς δοσίλογους όσους προτείνουν τώρα συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

ΑΠ. Είναι πολύ εύκολο να αποδίδεις ιδιοτελείς προθέσεις σε όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από σένα. Η ηθική απαξίωση αποτελεί εύκολη και αποτελεσματική λύση. Το bullying, η άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας, η συκοφαντία, ασκούνται με ιδιαίτερη ευκολία, και αποτελεσματικότητα θα πρόσθετα, στην εποχή του διαδικτύου. Ο χώρος μας, όμως, ο χώρος της δημοκρατικής αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού είναι ασύμβατος με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε σταλινικές πρακτικές.

 

ΕΡ. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Με ποιες πολιτικές επιλογές θα μπορούσε να υπηρετήσει κάτι τέτοιο;

 

ΑΠ. Η θεαματική πορεία συμφιλίωσης του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, υπήρξε αναμφισβήτητα χρήσιμη για τον τόπο. Δεν έχει τόσο σημασία η δοσολογία ωρίμανσης, κυνισμού, πραγματισμού στην εξέλιξή του από το 2015 ως σήμερα, ούτε παραγράφει το μεγάλο κόστος που προκάλεσε με τις τότε επιλογές του. Ζητούμενο δεν είναι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η προσέγγιση και μόνο είναι εθνικά επωφελής. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για προοδευτικό πόλο, αποκλείοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο σεβασμός στην διάκριση των εξουσιών, των θεσμών, η απομάκρυνση από τον κρατισμό και τον πελατειασμό είναι όμως ζητούμενα σε αυτήν την προσέγγιση.

 

ΕΡ. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πορεία του Κινήματος Αλλαγής; Βλέπετε τριγμούς στο εγχείρημα και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία του;

 

ΑΠ. Στοίχημα του ενιαίου φορέα παραμένει το να εμπνεύσει τους πολίτες, στους οποίους αναφέρεται και όχι μόνον τα μέλη που ήδη μας ακολουθούν. Γνωρίζαμε όταν ξεκινήσαμε το μεγάλο αυτό εγχείρημα της υπέρβασης των υπαρκτών κομμάτων και κινήσεων για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ότι είχαμε δρόμο μπροστά μας, μέχρι να αποκτήσουμε ενιαία αντίληψη, ενιαίο λόγο, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ώσμωση. Το ΚΙΝΑΛ συμφωνήθηκε εξ αρχής να αποτελέσει τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο μια ομπρέλα κομμάτων, ένα πολυκομματικό κίνημα, γεγονός που εντείνει το ζήτημα της πολυφωνίας. Η επιτυχία του εγχειρήματος έγκειται στην επιτυχή συνύπαρξη που προϋποθέτει σεβασμό στη διαφορετικότητά μας. Δεν κινδυνεύουμε από αυτή. Αντίθετα, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως κοινό πλούτο. Οι τριβές που ήδη εμφανίζονται θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε μια συλλογικότερη λειτουργία, ιδίως, σε κορυφαία ζητήματα στρατηγικής. Κανείς δεν αμφισβητεί την πρόεδρο, πολύ περισσότερο δεν την υποσκάπτει.

 

ΕΡ. Συμφωνείτε με τη δημιουργία ενός αντισύριζα μετώπου που προτείνουν κορυφαία στελέχη του χώρου σας;

 

ΑΠ. Η ακραία επιθετική και διχαστική αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνη της πρώτης αντιμνημονιακής κυβερνητικής του φάσης, πέραν των λοιπών, δημιούργησε βαθιές πληγές, που βεβαίως είναι ακόμη νωπές και αιμορραγούσες. Όμως η πολιτική δεν χτίζεται ούτε πάνω στην οργή, ούτε στο πείσμα, ούτε στην αντεκδίκηση. Η εμπνευσμένη πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μεγάθυμη. Το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» δεν είναι επωφελές να δώσει τη θέση του στο «ΣΥΡΙΖΑ- αντιΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι προωθητικό να χωρίσουμε και πάλι την κοινωνία στα δύο. Η ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώιμο ΣΥΡΙΖΑ μας αναγκάζει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων. Από την άλλη πλευρά, στον πολιτικό ορίζοντα δεν διαβλέπω την πολιτική σύμπλευση με τη ΝΔ, γιατί είναι πολλά και κορυφαία αυτά που μας διαφοροποιούν.

 

ΕΡ. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές τώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην ομαλή έξοδο από το μνημόνιο;

 

ΑΠ. Είναι άχαρο να εκφράζεις διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει η πρόεδρος του πολιτικού σου φορέα. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν συνιστά υπονόμευση. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής πεποίθησης. Και επιτέλους, ας αξιοποιήσουμε την πολυφωνία ως προίκα και όχι ως πρόβλημα. Επιπροσθέτως, εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι η εκλογολογία βλάπτει την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήταν καταστροφικό να αποσταθεροποιηθεί πλήρως η χώρα, με όλα όσα έχουμε ανοιχτά μπροστά μας. Είναι θέμα ημερών να προλάβουμε το Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου τον Αύγουστο να γυρίσουμε σελίδα και να βγούμε ομαλά από το πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους προβλήματα θα έλυνε η προσφυγή στις κάλπες.

 

ΕΡ. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση» σε ό,τι αφορά τις περικοπές των συντάξεων το 2019 στις οποίες έχει συμφωνήσει η χώρα. Μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει κάτι τέτοιο;

 

ΑΠ. Το βασικότερο και σταθερότερο ίσως χαρακτηριστικό στις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, στα 8 χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η ολέθρια άρνηση ανάληψης της ιδιοκτησίας, οδηγούσε στην καχυποψία πως οποιαδήποτε χαλάρωση της αυστηρής εποπτείας θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό. Έτσι, κάθε αμφισβήτηση συμφωνημένων μέτρων και ανακίνησης πρόωρης επαναδιαπραγμάτευσης, όχι μόνο δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αλλά προσφέρει επιχειρήματα στις ακραίες φωνές που ζητούν όλο και αυστηρότερες εξασφαλίσεις. Οι επώδυνες συνέπειες των περικοπών των συντάξεων, όπως άλλωστε και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με άλλες στοχευμένες πολιτικές.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  13 May, 2018 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα