Σούπερ μάρκετ: Πάνω από 12 ευρώ η τιμή στο λάδι από Νοέμβριο – Γιατί θα περιοριστούν οι ποσότητες απ

  03 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σούπερ μάρκετ: Πάνω από 12 ευρώ η τιμή στο λάδι από Νοέμβριο – Γιατί θα περιοριστούν οι ποσότητες απ

«Φωτιά» θα πάρει από Νοέμβριο η τιμή του λαδιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω Ιταλίας και Ισπανίας. 

«Βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια πολύ άσχημη φάση, όπου στη ζώνη της  Μεσογείου -κυρίως… η Ισπανία και η Ιταλία- καταγράφουν τα 2 τελευταία χρόνια μια πτωτική πορεία στην παραγωγή του ελαιόλαδου» είπε ο ελαιοπαραγωγός Νείλος Παπαχρήστου σε τηλεοπτική εκπομπή του Open. « Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση όπου από την παγκόσμια αγορά έλειπαν περίπου 1.500.000 τόνοι. Μιλάμε για ένα νούμερο εξωφρενικό. Πέρυσι συνέβη το εξής: Οι δύο αυτές μεγάλες χώρες- η Ισπανία και η Ιταλία – προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες  του ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά στην οποία πέρυσι είχαμε μια πολύ καλή χρονιά.

Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που στις αγορές εκτόξευσαν την χονδρική τιμή του λαδιού πάνω από τα 7 ευρώ και 8 ευρώ» συμπλήρωσε.

Πού θα φτάσει από Νοέμβριο η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ

Επίσης έκανε και προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ, από Νοέμβριο και μετά. Η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ θα ξεπεράσει από τον Νοέμβριο σίγουρα τα 10 ευρώ με 12 ευρώ, σημείωσε και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο θα συμβεί αυτό. Κάποια μεγάλη εταιρεία που αγοράζει στα 10 ευρώ το ελαιόλαδο θα συνυπολογίσει και τα κόστη για τα μεταφορικά, τον έλεγχο ποιότητας, για τη συσκευασία στην τυποποίηση, για την επαναδιανομή στο σούπερ μάρκετ αλλά και το εμπορικό κέρδος των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο την ίδια στιγμή εκτίμησε πως η τιμή του λαδιού δεν θα φτάσει τα 20 ευρώ.   

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το 2024

«Πέρυσι είχαμε μεγάλη παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Και ευτυχώς είχαμε μεγάλη παραγωγή ελαιόλαδου γιατί εμείς σαν παραγωγοί εξοικονομήσαμε χρήματα. Του χρόνου έρχεται μια χρονιά καταστροφική. Οπότε τα χρήματα που πήραμε φέτος θα πρέπει να τα ισομοιράσουμε για να ζήσουμε 2 χρονιές» σημείωσε.

«Φέτος αναμένουμε και εμείς μια άσχημη χρονιά λόγω ξηρασίας, λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων κλπ. Ταυτόχρονα και η Ισπανία και η Ιταλία δεν αναμένουν μια καλή χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εταιρίες αυτές  που πρέπει να καλύψουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ έρχονται και δίνουν τιμές του ελαιόλαδου στις δημοπρασίες πάρα πολύ υψηλές. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό για τον παραγωγό για να μην κρυβόμαστε- όμως είναι πάρα πολύ άσχημο για τον καταναλωτή» συμπλήρωσε. 

Και προειδοποίησε πως το 2024 θα περιοριστούν οι ποσότητες του ελαιόλαδου.  «Θα περιοριστούν οι ποσότητες του λαδιού τη χρονιά που μας έρχεται. Οπότε καταλαβαίνετε τι θα γίνει με την τιμή» υπογράμμισε και ανέφερε πως λόγω της ανόδου της τιμής του λαδιού» ο κόσμος θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλα παράγοντα (ηλιέλαια, σπορέλαια , καλαμποκέλαια, πυρηνέλαια). Δεν νομίζω να έχουμε επιλογή» τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αντιμετωπίσιμο. Θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια με ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες για να επανέλθουμε στην παραγωγή που είχαμε πριν 3 με 4 χρόνια .Κυρίως η Ισπανία έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλη ζημιά  λόγω ξηρασίας. Να φανταστείτε στην Χαέν έφτασαν σε σημείο να περιορίζουν το πότισμα των δέντρων προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό για τις δικές τους  ανάγκες. Μέσα στον τελευταίο μήνα  το Παρατηρητήριο Τιμών της Χαέν δείχνει πως η τιμή του ελαιόλαδου από τα 6 ευρώ στη  χονδρική έχει φτάσει κοντά στα 8 ευρώ… εάν συμπεριλάβετε και το τυποποιητήριο, το κόστος μεταφοράς,  το σούπερ μάρκετ και το κέρδος των ενδιάμεσων-  τότε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πού θα φτάσει η τιμή του ελαιόλαδου» απάντησε.

 

  03 August, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα