Σουφλέ με πέννες, μανιτάρια και μπεσαμέλ
_856_629_76.jpg)
Υλικά
500γρ. πέννες
500γρ. μανιτάρια λευκά
2 πράσα, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
750ml γάλα
4 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας βούτυρο
3 αβγά
μοσχοκάρυδο τριμμένο
75γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
αλάτι, πιπέρι λευκό
Διαδικασία
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μικρή κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το ψήνετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε τότε το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.
Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ενσωματώνετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας με σύρμα. Κρατάτε λίγο τριμμένη γραβιέρα στην άκρη και ανακατεύετε την υπόλοιπη στην μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό στο μισό χρόνο που αναφέρει η συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα που έβρασαν.
Στο μεταξύ, σκουπίζετε με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και, αφού αφαιρέσετε την άκρη από το κοτσανάκι τους, τα κόβετε σε φέτες. Βάζετε ένα ευρύχωρο τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Προσθέτετε τα πράσα, το λάδι και μετά από λίγο τα μανιτάρια και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και ανακατεύετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού με τις πέννες.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC στον αέρα. Βουτυρώνετε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος. Ανακατεύετε τη μισή από την μπεσαμέλ με τις πέννες και τις αδειάζετε στο σκεύος. Σκεπάζετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του σουφλέ.
Δείτε επίσης
- Mπασκετ: Πρωτοφανής επιστολή των διεθνών του ΠΑΟ-Στο επίκεντρο ΕΟΚ και...διαιτησία
- Η ξηρά στεγνώνει με «πρωτοφανή» ταχύτητα – Προειδοποίηση για παγκόσμια «χρεοκοπία νερού»
- Συντάξεις Αυγούστου : Ποιοι πληρώνονται αύριο και πότε θα γίνουν οι καταβολές του Σεπτεμβρίου
- Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μόνη ενδεδειγμένη λύση η Εξεταστική
- Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στον φούρνο