Σήμερα οι αποφάσεις για τα διαγνωστικά εργαστήρια
Θα εξεταστούν τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας
Στις 10 το πρωί συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να μελετήσει τις επόμενες κινήσεις, μετά την συνάντηση της Τρίτης με τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό.
Ο κ. Ξανθός είχε δηλώσει εχτές:
«Παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος», ενώ τόνισε ότι «εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση κι η Βουλή έχει κλείσει»
Ουσιαστικά στη συνάντηση το υπουργείο πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ενισχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία είναι ήδη κλειστή.
Στη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι έκαναν λόγο για «νομικές ρυθμίσεις που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος»
Μετά τη συνέντηση έγινε γνωστό πως συνεχίζεται η επ' αόριστον κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων όλης της χώρας, έως σήμερα (Τετάρτη) το πρωί, όταν δηλαδή και θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να λάβει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).
Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον μέχρι σήμερα απεργούν και οι φυσικοθεραπευτές, ενώ στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας.
«Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013, 125.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων» σημειώνουν. Προσθέτουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ' όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία. Κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά τού υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back».