Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για άρση των περιορισμών-Στο επίκεντρο τα σχολεία

  22 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση για άρση των περιορισμών-Στο επίκεντρο τα σχολεία

Θετικοί για Λύκεια, Γυμνάσια οι ειδικοί, διστακτικοί για χιονοδρομικά και μετακινήσεις

Ακόμη μία μαραθώνια τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 10 το πρωί μεταξύ των μελών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και των αρμοδίων από την κυβέρνηση.

Η σημερινή συνεδρίαση εκτός από πολυθεματική, θεωρείται και ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα τεθεί στο τραπέζι ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της άρσης των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Οι προτεραιότητες τόσο της κυβέρνησης όσο και της πλειοψηφίας των ειδικών είναι ήδη γνωστές, καθώς πρωτεύον στόχος είναι το άνοιγμα του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Για τον λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών θα ξεκινήσει με το θέμα των σχολείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει στους ειδικούς τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συγκρίνουν τα στοιχεία από την επιδημία, θα αναλύσουν τους σκληρούς δείκτες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά βάση των μοντέλων που έχουν στη διάθεσή τους και στη συνέχεια θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση.

Προς πράσινο φως για Γυμνάσια-Λύκεια με τεστ και για τους μαθητές

Πάντως αφού δοθεί το πράσινο φως, δεδομένο θεωρείται πως στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ θα προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς  και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ. 

Από την άλλη πλευρά δεν προβλέπεται η διεξαγωγή τεστ μέσα στα σχολεία, καθώς εκτός του ότι μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός, δεν θα μπορούν να είναι παρόντες και οι γονείς.

Η κυβέρνηση μάλιστα αναμένεται να επιμείνει στην διεξαγωγή τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς το ποσοστό συμμετοχής από δασκάλους δεν είναι ικανοποιητικό μέχρι στιγμής.

Εκτός όμως από το «πράσινο φως» που αναμένεται να δώσουν οι «32» για τα σχολεία με επικρατέστερη ημέρα έναρξης την 1η Φεβρουαρίου, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν σήμερα κι άλλα ζητήματα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περεταίρω αποφάσεις.

Τι θα συζητήσουν στην επιτροπή

Συγκεκριμένα στην σημερινή ατζέντα θα είναι και το άνοιγμα των ΟΠΑΠ, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας όπως τα χιονοδρομικά.

Επίσης στην πολυθεματική συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και η μετακίνηση από νομό σε νομό, αλλά και το θέμα της εστίασης.

Όλα δείχνουν πως δύσκολα οι ειδικοί θα ψηφίσουν υπέρ του ανοίγματος των χιονοδρομικών για την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως έχει ειπωθεί από την πλειοψηφία το άνοιγμα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Άλλωστε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νικόλαος Σύψας, είπε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ πως «σήμερα αποκλείεται να επιτρέψουμε στη συνεδρίαση τη μετακίνηση από νομό σε νομό, τις επόμενες εβδομάδες θα το δούμε». 

Προς έγκριση ψάρεμα και κυνήγι

Σημειώνεται πάντως πως σήμερα θα είναι η δεύτερη φορά που το θέμα επαναλειτουργίας των ΟΠΑΠ πέφτει στο τραπέζι των ειδικών, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης η άρση του μέτρου θα βοηθήσει τους πολίτες να πληρώνουν και εκεί τους λογαριασμούς τους χωρίς να συνωστίζονται στα μαγαζιά κινητής τηλεφωνίας και τις τράπεζες.

Επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ να ανοίξουν από Δευτέρα.

Παράλληλα οι «32» της επιτροπής αναμένεται να μιλήσουν και με αρμόδιους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ψάρεμα και το κυνήγι, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να επιτραπούν και πάλι. 

Τέλος όσον αφορά την εστίαση, σήμερα αναμένεται να γίνει μία αναφορά στην επιτροπή για τον συγκεκριμένο κλάδο, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανακοίνωση, καθώς όπως αναφέρουν μέλη της επιτροπής η εστίαση αποτελεί την… εστία όλων των κακών για τη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα.

Συνοπτικά οι πιθανές ημερομηνίες

Στο μεταξύ όμως οι 32 ειδικοί θα εξετάσουν βήμα βήμα το άνοιγμα των διαφόρων δραστηριοτήτων στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα

 

1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
8η Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι είναι μία πιθανή ημερομηνία για μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για ψάρεμα, κυνήγι και χιονοδρομικά κέντρα
15η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εστίαση η οποία όμως προσδιορίζεται για μετά το τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου
Σε ό,τι αφορά στους φοιτητές και την επιστροφή τους στις αίθουσες, αυτό αναμένεται να εξετασθεί πολύ αργότερα καθώς και το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως πιθανώς και αυτή η χρονιά θα κυλήσει χωρίς δια ζώσης εκπαίδευση, με εξαίρεση όσους φοιτητές έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια το οποίο επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σε ό,τι αφορά σε γυμναστήρια και άλλους κλειστούς αθλητικούς χώρους, καμία συζήτηση δεν θα γίνει πριν από τον Μάρτιο και εφόσον έχουν μειωθεί καθοριστικά τα κρούσματα.

 

  22 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα