Σημαντική συνάντηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
Σημαντική εξέλιξη στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα προκύπτει από ανακοίνωση της UNESCO που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη. Συγκεκριμένα ο οργανισμός αναφέρει ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να συναντηθούν σε ανώτατο επίπεδο για να υπάρξουν συνομιλίες πάνω στο ζήτημα.
Σύμφωνα με την UNESCO έχει συμφωνηθεί με πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Πολιτισμού Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία της UNESCO για την πρότασή του να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Πάρκινσον, για την οποία (οι βρετανοί) ελπίζουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές,
Η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου εστάλη στην Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ των μερών σε εύθετο χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση
«Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην επιτροπή το 1984. Έκτοτε, η επιτροπή εξέτασε την υπόθεση κατά τις διαδοχικές συνόδους της και ενέκρινε διάφορες συστάσεις για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης, καλώντας τον Γενικό Διευθυντή να διευκολύνει τις συναντήσεις προς το σκοπό αυτό.
Σε πολλές περιπτώσεις, η UNESCO επανέλαβε την ετοιμότητά της να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας Η 22η σύνοδος του ICPRCP (Σεπτέμβριος 2021) υιοθέτησε τη Σύσταση 22.COM 6 καλώντας την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να "εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής διευθέτησης αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική, πολιτιστική, νομική και ηθική του διάσταση" (παράγραφος 9), και καλώντας τον Γενικό Διευθυντή να "συνδράμει στη σύγκληση των αναγκαίων συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα αυτό" (παράγραφος 10). Κατά την ίδια σύνοδο εκδόθηκε η απόφαση 22.COM 6, η οποία, µεταξύ άλλων, "καλεί το Ηνωµένο Βασίλειο να επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο µε την Ελλάδα για το θέµα [των Γλυπτών του Παρθενώνα]".
Σε συνέχεια της σύστασης 22.COM 6, η Γραµµατεία απέστειλε δύο επιστολές στο Ηνωµένο Βασίλειο και την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2022, ζητώντας πληροφορίες και προτείνοντας τη διευκόλυνση του διαλόγου. 19.Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα απάντησαν στη Γραμματεία στις 8 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2022 αντίστοιχα, περιγράφοντας τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για τη συνέχιση του διαλόγου για την υπόθεση αυτή.
Εν προκειμένω, και τα δύο κράτη μέλη ανέφεραν τη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τζόνσον επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το θέμα αυτό παραμένει υπόθεση των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε «προχωρημένο» στάδιο οι συζητήσεις για την επανένωση
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Το 2025 ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέει ο Economist
- Δημοσκόπηση: Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το 64% των Βρετανών
- La Repubblica: Ελλάδα και Βρετανία «κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
- Αναγνώστες της βρετανικής Sunday Times: Το 78% είπε «Ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα