Σημαντική πτώση στις εξαγωγές του ελαιολάδου
«Σήμα κινδύνου» για το ελαιόλαδο
Άσχημα είναι τα μαντάτα για τις ελληνικές εξαγωγές και εισαγωγές στη διάρκεια του Μαρτίου του 2019. Σημειώνουν - συγκυριακά - ελαφρά κάμψη, με τις εξαγωγές λαδιών να εμφανίζουν για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σημαντική πτώση της τάξης του 56,9%, ενώ μείωση καταγράφουν και οι κωδικοί των τροφίμων και ζώντων ζώων. Την ίδια στιγμή, άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω, χτυπώντας “καμπανάκι” για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής!
Ωστόσο, παρά την κάμψη που παρατηρείται τον μήνα Μάρτιο, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος στο σύνολο του πρώτου τριμήνου, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς, αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό (υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.).
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή η χώρα να επενδύσει πάνω στο δίπολο “Παραγωγή-Εξωστρέφεια”, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική που θα υπηρετηθεί διαχρονικά και απ’ όλες τις κυβερνήσεις, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Μάρτιο του 2019 υποχώρησαν κατά -103,4 εκατ. ευρώ ή κατά 3,6%, και διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 1,9% ή κατά 37,7 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 1,99 δισ. ευρώ από 2,02 δισ. ευρώ.
Στο τρίμηνο είχαμε αύξηση
Αντίθετα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 126,4 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6% και ανήλθαν σε 7,99 δισ. ευρώ από 7,87 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,64 δισ. ευρώ, από 5,43 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 216,4 εκατ. ευρώ ή κατά 4%.
Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυξήθηκαν κατά 354,2 εκατ. ευρώ ή κατά 7,8% και ανήλθαν σε 4,88 δισ. ευρώ έναντι 4,53 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών διαμορφώθηκαν στα 3,56 δισ. ευρώ, από 3,47 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 91,8 εκατ. ευρώ ή κατά 2,6%.
Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019 αυξήθηκαν κατά 766,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 13,96 δισ. ευρώ έναντι 13,19 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 10,33 δισ. ευρώ από 9,74 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 598,1 εκατ. ευρώ ή κατά 6,1%.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2019 κατά περίπου 457,6 εκατ. ευρώ ή κατά 28,1%, στα 2,08 δισ. ευρώ από 1,63 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 129,5 εκατ. ευρώ, ή κατά 9%.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 640,4 εκατ. ευρώ ή κατά 12%, στα 5,96 δισ. ευρώ από 5,32 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 4,69 δισ. ευρώ από 4,31 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 381,7 εκατ. ευρώ ή κατά 8,9%.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης σχολίασε τα στοιχεία αυτά, λέγοντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι, «αν αναφερθούμε περισσότερο στις εξαγωγές της Κρήτης, θα πρέπει να πούμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την παραγωγή και κατά συνέπεια εξαγωγή του ελαιολάδου. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί αυτό είναι ένα προϊόν βασικό, που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή στο εξαγωγικό ισοζύγιο της Κρήτης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποια χρονιά, όταν η παραγωγή είναι μειωμένη ή συμβαίνει από άλλες χώρες να έχουμε καλύτερες τιμές και κατά συνέπεια μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με τη δική μας παραγωγή, βλέπουμε να επηρεάζονται αρνητικά και οι δικές μας εξαγωγές. Αυτό έχω να πω σαν γενικότερη παρατήρηση. Τα υπόλοιπα προϊόντα εξαρτώνται και από καιρικές συνθήκες, αλλά και από άλλους παράγοντες. Συμμετέχουν και τα άλλα προϊόντα, βέβαια, στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, αλλά σίγουρα δεν έχουμε μια σταθερότητα»...
«Χάνουμε την αυτάρκειά μας»
Στο μεταξύ, ο Μανόλης Αλιφιεράκης τονίζει ότι «είναι γεγονός αυτό που λέμε διαρκώς, ότι χάνουμε την αυτάρκειά μας. Και πρέπει να επενδύουμε περισσότερο στον παραγωγικό μας τομέα. Να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις και να στοχεύουμε εκεί. Γιατί διαφορετικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας»...
Την ίδια ώρα, έχουμε όμως και μια δυναμικότητα εξαγωγών στο αλουμίνιο, το αλάτι, τα λίπη και το λάδι, τον γύψο, το θείο, τα φυτά και τα φυτικά εκχυλίσματα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, «ασφαλώς και γίνεται προσπάθεια. Το θέμα είναι όμως ότι πρέπει να επενδύουμε σε πιο σίγουρα προϊόντα. Δηλαδή, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι εξελίξεις “τρέχουν” πάρα πολύ γρήγορα, πρέπει να καινοτομούμε. Και ας μην επενδύουμε μόνο στα αγροτικά προϊόντα που παρουσιάζουν μια αστάθεια. Ας επενδύουμε και στα βιομηχανικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα στο αλουμίνιο, όπου είμαστε δυνατοί σαν χώρα. Νομίζω όμως και σε άλλα προϊόντα, που έχουν σχέση με τον ορυκτό μας πλούτο και τη διατροφή»...
Καταλήγοντας, ο κ. Αλιφιεράκης συμφώνησε, τέλος, ότι ως χώρα δεν είμαστε και στη χειρότερη φάση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας, αλλά δεν έχουμε κάνει και τα βήματα που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αυτάρκεια σε μια σειρά από προϊόντα, επενδύοντας στην παραγωγή τους ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Εξαγωγές: Αντέχουν τα φρούτα και λαχανικά – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών
- Εξαγωγές: Υποτονική η ζήτηση για οπωροκηπευτικά
- Εξαγωγές: Μειωμένη η κίνηση για ντομάτα – Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης
- Εξαγωγές: Σημαντικές πιέσεις σε φρούτα και λαχανικά φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία