Σημαντική η πτώση στι αφίξεις των τουριστών

capital.gr  22 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Σημαντική η πτώση στι αφίξεις των τουριστών

Πάνω από 80% η φετινή βουτιά

Από τα 34 εκατομμύρια αφίξεις που "μέτρησε" συνολικά πέρσι ο ελληνικός Τουρισμός, πιστεύεται πως φέτος με δυσκολία θα μπορέσει να διασωθεί το 20% της ταξιδιωτικής κίνησης από το εξωτερικό… ποσοστό που μπορεί να πέσει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εξάμηνο δείχνουν το μέγεθος των απωλειών. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,9%, φθάνοντας μόλις στα 2,2 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 9,4 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 84,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 55,4%.

Η εικόνα από τις βασικές αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό είναι παρόμοια. Η κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε πτώση κατά 89,1% και διαμορφώθηκε στις 148 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 93,4%, στις 35 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 89,4% και διαμορφώθηκε στις 117 χιλ. αφίξεις.

Στο σκέλος των εσόδων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο εξάμηνο εμφάνισαν μείωση κατά 87,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο, τα έσοδα ήταν μόνο 64 εκατ. ευρώ, από 2,56 δισ. ευρώ πέρσι.

Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019 έναντι του 2018 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 48 ευρώ ή 9,9% (2019: 535 ευρώ, 2018: 486 ευρώ), καθώς και της αύξησης της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 2,8%.

Με "lockdown" κλείνει ο Αύγουστος

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα βρίσκει δύο από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τη Μύκονο και τη Χαλκιδική, σε "καθεστώς τοπικού lockdown", λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται. Μια απόφαση για την μείωση της διασποράς που είχε παρατηρηθεί από τη μη τήρηση των κανόνων προστασίας, που όμως έχει ήδη επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των κρατήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, "η εποχικότητα τελειώνει έτσι κι αλλιώς με 35 – 40% μέση πληρότητα για Ιούλιο και Αύγουστο. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία από το Σεπτέμβριο καθώς ματαιώνονται εκθέσεις και συνέδρια. Οι πληρότητες που κάνουν σήμερα οι μεγάλες πόλεις δεν αγγίζουν ούτε το 10%".

Δύσκολη η επιβίωση μέχρι την επόμενη σεζόν

Καθώς η σεζόν έχει χαθεί ολοκληρωτικά προ πολλού, η αγωνία της τουριστικής αγοράς και των απασχολουμένων στον κλάδο στρέφεται στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μέχρι το Μάρτιο του 2021, οπότε θα ξεκινήσει εκ νέου η προσπάθεια για την τόνωση της ταξιδιωτικής ροής. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε επιστολή του στην Κυβέρνηση αναφέρει πως τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς και ζητά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τις 31-3-2021, την κάλυψη αδειών και δώρου Χριστουγέννων των εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και αλλαγή στην ασφαλιστική κάλυψη όσων εργαζομένων απασχολούνται με τηλε-εργασία.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

capital.gr  22 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα