Σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο
Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Ο καθηγητής ανέφερε ένα τέτοιο κίνημα έχει ξεκινήσει μάλιστα και από γιατρούς που στην προσπάθεια τους να γίνουν διάσημοι κάνουν τα πάντα.
Παράδειγμα έθεσε την δημοσίευση ενός γαστρεντερολόγου πριν μερικά χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η οποία μάλιστα είχε φέρει σάλο.
Η δημοσίευση σχετικά με ένα εμβόλιο τότε δεν ήταν εξακριβωμένη με αποτέλεσμα μετά από λίγα χρόνια να διαγραφεί, ενώ ο γιατρός έχασε και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος.
«Έτσι ξεκίνησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα με ψεύτικα εμβολιαστικά δεδομένα εξαιτίας της επιθυμίας γιατρών να πουν κάτι διαφορετικό.
Σχετικά με τους αρνητές του κοροναϊού, ο κος Βασιλακόπουλος προέτρεψε όποιον δεν πείθεται, να κάνει μία βόλτα στο Σωτηρία.
«Η αμφισβήτηση δημιουργεί δυσκολία στην αντιμετώπισης μίας τραγωδίας που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο καθηγητής.
Για τις αλλεργικές αντιδράσεις στη Βρετανία από το εμβόλιο
Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε στο ΣΚΑΪ 100,3 πως οι επαγγελματίες υγείας που εμφάνισαν αντίδραση ήταν τόσο αλλεργικοί που έπρεπε να έχουν μαζί τους σύριγγα αδρεναλίνης.
«Οι συνάδελφοι έπαθαν αλλεργική αντίδραση η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Η αλλεργία δεν είχε κάποια δυσμενή έκβαση», είπε.
Ο καθηγητής ανέφερε πως όσοι έχουν αλλεργικό άσθμα οφείλουν να εμβολιαστούν, καθώς ο κοροναϊός μπορεί να κάνει σοβαρή πνευμονία και παρόξυνση του βρογχικού άσθματος.
Εμβόλιο και αλλεργικό άσθμα
Ο καθηγητής μάλιστα παρέπεμψε όσους έχουν αλλεργικό άσθμα να απευθύνουν στον γιατρό τους.
Σε ερώτηση αν κάποιος θέλει να κάνει όλα τα εμβόλια μαζί, τότε ο καθηγητής ανέφερε πως αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, καθώς η φόρμουλα του κάθε εμβολίου διαφέρει.
Εμβόλιο και μεταδοτικότητα
Στην ερώτηση για το αν κάποιος μεταδίδει τον ιό ενώ έχει κάνει το εμβόλιο, ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά 100%.
«Σίγουρα ξέρουμε πως αν κάνει κάποιος το εμβόλιο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει και αν νοσήσει, θα περάσει τον ιό πολύ ελαφρά. Άρα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αλλά δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μετά να αρθούν τα μέτρα προστασίας που έχουμε».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Νέο εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ
- Το εμβόλιο Novavax αναμένεται τον ερχόμενο μήνα και στην Ελλάδα
- Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια δεν χτίζουν τείχος ανοσίας
- Εμβόλιο – Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παρενέργειες
- Τα εμβόλια Covid-19 δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής