ΣΦΕΕ: 1 στα 5 νέα φάρμακα δεν έρχονται στην Ελλάδα εξαιτίας των υπέρογκων εκπτώσεων

  09 April, 2025 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
ΣΦΕΕ: 1 στα 5 νέα φάρμακα δεν έρχονται στην Ελλάδα εξαιτίας των υπέρογκων εκπτώσεων

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση από την Ελλάδα φαίνεται πως είναι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς οι υπέρογκες εκπτώσεις οι οποίες επιβάλλονται για τη διάθεση νέων καινοτόμων φαρμάκων απειλεί ανοιχτά τη βιωσιμότητά τους.

Όπως επισημαίνεται και από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ψήφισμα από την ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου, η υποχρηματοδότηση της δαπάνης του φαρμάκου και οι καθυστερήσεις σε έναρξη και αποδοτικότητα σημαντικών διαρθρωτικών μέτρων, οδήγησαν σε υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και δημιούργησαν εμπόδια για την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρονικό διάστημα 2020 – 2023, μόνο 1 στα 5 νέα καινοτόμα φάρμακα που θα μπορούσαν να έχουν έρθει στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν τελικά στη χώρα μας, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες της IQVIA.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για να συγκρατηθεί η δαπάνη και να επέλθει μία ισορροπία στην αγορά, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη και οι υποχρεωτικές «εκπτώσεις» να αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 83%.

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι δεν έχει υλοποιηθεί η εφαρμογή κλειδωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, τα μητρώα ασθενών, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, καθώς και η υιοθέτηση νέων μοντέλων αξιολόγησης και αποζημίωσης των νέων θεραπειών.

Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ότι στη χώρα μας παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο το κράτος να πληρώνει λιγότερα από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο: από το 2022 και μετά το πρόβλημα έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρατηρούμε το μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά όπου η κρατική χρηματοδότηση είναι μικρότερη από τις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας. Πρακτικά η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από αυτούς που διαθέτουν τα φάρμακα στην αγορά».

SOS για τη βιωσιμότητα εταιρειών

Το στρεβλό αυτό σύστημα φαίνεται ότι καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα αλλά και την παραμονή στη χώρα μας κάποιων πολυεθνικών εταιρειών, αφού εκτός των άλλων οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν κάθε χρόνο τι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα πρέπει να δώσουν στο κράτος.

Γεγονός βέβαια που δεν ενισχύει την αναπτυξιακή πολιτική που διαφημίζει η κυβέρνηση. «Η έλλειψη διαφάνειας και σταθερότητας και η συνεχώς ανοδική πορεία των υποχρεωτικών επιστροφών και ειδικά για τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης μας προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, για κάποιες εταιρείες έχει τεθεί θέμα συνολικής βιωσιμότητας» τονίζει ο ΣΦΕΕ, προσθέτοντας ότι: «Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία, με 120.000 θέσεις εργασίας και επίδραση στο 3,2% του ΑΕΠ».

Οι προτάσεις

Ο ΣΦΕΕ υπό το πρίσμα αυτό συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα ζητά:

Σταδιακό επαναπροσδιορισμό της δημόσιας χρηματοδότησης στο φάρμακο και ταυτόχρονα βελτίωση της απόδοσης των πόρων μέσω ψηφιακών εργαλείων και ελέγχων.
Όριο (cap) στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και αντιμετώπιση του προβλήματος των υπέρογκων επιστροφών με συνυπευθυνότητα μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας.
Ενίσχυση του αποτυπώματος της φαρμακοβιομηχανίας στην Εθνική οικονομία, με περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις σε παραγωγή, αλλά και έρευνα και ανάπτυξη, και με περισσότερες συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Διεθνών επιχειρήσεων, αλλά και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Μέτρα χωρίς απόδοση

Ο κλάδος ζητά να αυξηθεί η χρηματοδότηση του τομέα της Υγείας και του φαρμάκου, ενώ αφήνει αιχμές για τα μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί ενώ έχουν εξαγγελθεί.

Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ: «Η συνεργασία που έχουμε με την Κυβέρνηση πρέπει να μετουσιωθεί σε πιο απτά αποτελέσματα αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω. Ήδη ο Υπουργός Υγείας έχει λάβει υπόψη του αρκετά ζητήματα που έχουμε θέσει και υλοποιεί μια δέσμη μέτρων των οποίων αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Παρότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη χρηματοδότηση στο φάρμακο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, δεν καλύπτει ούτε κατά το ήμισυ το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό του παρελθόντος. Αυτός παραμένει και ο βασικός λόγος που δεν έρχονται αρκετά νέα φάρμακα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα όμως, η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει εργασθεί αρκετά για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διατιθέμενων πόρων (μέτρα ελέγχου, αξιολόγηση δεδομένων, συνέπειες για τους παραβάτες κ.α.) και εδώ πρέπει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις».

 

  09 April, 2025 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα