Self test: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δύο τεστ ενόψει Χριστουγέννων

  22 December, 2021
Self test: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δύο τεστ ενόψει Χριστουγέννων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «τo σύστημα Διάθεσης Self-Test άνοιξε σήμερα Τετάρτη 22/12/2021 8:00 έως και Παρασκευή 31/12 20:00. Θα διανέμονται δύο (2) self test σε όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών».

Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με τη χρήση ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (προσωρινού ΑΜΚΑ).

 

Σημειώνεται πως την Τρίτη (21/12) ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε πως οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους, με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση.

Νέα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία μετά τις γιορτές – Τι σχεδιάζεται

Στο μεταξύ, νέα μέτρα μετά τις γιορτές σε εστίαση αλλά και ψυχαγωγία σχεδιάζει - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - η κυβέρνηση. 

Η δεύτερη φάση της άμυνας υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, θα υλοποιηθεί μετά τις πρώτες 10 με 15 ημέρες του νέου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Τότε είναι που θα έχουν και οι ειδικοί μία εκτίμηση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

 

Ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κλιμακωτά σε νέα μέτρα, μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Η εστίαση και η ψυχαγωγία

Η αρχή θα γίνει με τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Παρότι επιχειρείται από κυβερνητικά στελέχη να αποφευχθεί ένα τέτοιο βήμα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι στον συγκεκριμένο τομέα θα εφαρμοσθούν τα πρώτα μέτρα. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της, επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Ειδικότερα:

Αναμένεται σε πρώτη φάση να μειωθεί η πληρότητα σε εστίαση και ψυχαγωγία, ακόμη και κάτω από 80% ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα άλλη πληρότητα να ισχύει στα κέντρα διασκέδασης και άλλη σε εστιατόρια ή σε χώρους όπου υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Πάντως αν η κατάσταση χειροτερέψει, είναι πιθανό να δούμε και πάλι πληρότητα κοντά στο 60%.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει νέος περιορισμός και σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.
Στα τραπέζια μάλιστα,  τονίζουν ότι αναμένεται να επανέλθει ο αριθμός 6 ως ανώτατο όριο καθήμενων. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους και με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης μιλούν για 23:00 το βράδυ να κλείνουν υποχρεωτικά όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι μπορεί να καταγραφεί και πάλι το φαινόμενο των συγκεντρώσεων σε πλατείες και σπίτια, παρότι οι εξωτερικοί χώροι δεν ευνοούν τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Για την περίπτωση αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα αστυνομικά μέτρα αλλά και τους ελέγχους ώστε να τηρούνται κατά γράμμα τα νέα μέτρα. Άλλωστε σήμερα φαίνεται πως ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται τη νύχτα για την τήρηση των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αύξηση των ελέγχων μέσα στις γιορτές.

 

  22 December, 2021

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα