Στο 50% βρίσκεται η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, την ώρα που κοινή διαπίστωση είναι πως η ξηρασία και ο δάκος έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά.
Η επέλαση του δάκου έχει επιφέρει πλήγμα στην παραγωγή, καθώς πέρα από τη μείωση της, το λάδι είναι βαρύ σε οξέα. Παραγωγοί, εμφιαλωτές και έμποροι είναι απογοητευμένοι με αυτή την κατάσταση, την ώρα που το λάδι ακόμη και σε περιοχές, οι οποίες δίνουν κάθε χρόνο - παραδοσιακά - ποιοτικό προϊόν, φέτος δίνουν προϊόν πολλών οξέων, αγγίζοντας τις 7-8 γραμμές.
Στη Δυτική Κρήτη, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Όσο όμως προχωράμε προς την ανατολική πλευρά του νησιού, η εικόνα είναι απογοητευτική, με τη Σητεία να είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο
Αναπόφευκτα η τιμή λοιπόν, δεν είναι η αναμενόμενη, φτάνοντας όμως σε κάποιες περιπτώσεις τα τρία ευρώ για λάδι τριών γραμμών. Με δεδομένη όμως την κατάσταση γίνεται αντιληπτό ότι η μέση τιμή που πωλείται το προϊόν κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Είναι μια τιμή για την οποία εκφράζονται φόβοι πως θα συμπιεστεί προς τα κάτω ελέω… Ισπανίας, αν και τα πρώτα στοιχεία από την παραγωγή εκεί, δείχνουν ότι τελικά μπορεί και να υπάρξει μια καλύτερη μέρα για την ελληνική παραγωγή.
Βέβαια η νέα ελαιοκομική περίοδος στην Ιβηρική Χερσόνησο, δεν έχει ξεκινήσει καλά - καλά ακόμη, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή το προηγούμενο διάστημα.
Θα παίξει μεγάλο ρόλο το σύνολο της παραγωγής της Ισπανίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα ασκηθούν πιέσεις, σε περίπτωση που η ανταγωνίστρια χώρα δεν έχει τελικά την αναμενόμενη υψηλή παραγωγή, αλλά και την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Σημαντικό ρόλο και εκεί θα παίξει ο δάκος και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει στους ισπανικούς ελαιώνες.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να βρουν λύσεις, χαράσσοντας μια πολιτική ικανή να προστατεύσει το λάδι, καθώς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει το τελευταίο «οχυρό» μας, που είναι η ποιότητα. Για αυτό και οι αγρότες της Κρήτης ζητούν να χαραχθεί μια νέα στρατηγική στο άμεσο μέλλον, με στόχο να αντέξουν στο συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις αλλαγές στις συνθήκες καλλιέργειας
Να υπάρξει μια περαιτέρω ενίσχυσή τους, ώστε να κρατηθούν στο επάγγελμα και να προστατευθεί εν τέλει το πολύτιμο προϊόν, το κρητικό ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους