Σε μεγάλη έλλειψη τα αρνάκια, ανεβάζουν στροφές οι τιμές παραγωγού

  18 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σε μεγάλη έλλειψη τα αρνάκια, ανεβάζουν στροφές οι τιμές παραγωγού

Μεγάλη έλλειψη σε αρνιά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, πράγμα που έχει δώσει αρκετά μεγάλη ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας «υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για αρνιά, κυρίως μικρά τη δεδομένη χρονική περίοδο. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Πρώτον στο γεγονός ότι είχαμε μείωση των κοπαδιών εν γένει στη χώρα. Δεύτερον στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα τους προηγούμενους μήνες να ταΐσουν πολύ καλά τα κοπάδια, με αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και τρίτον στο γεγονός ότι καταγράφηκαν πολλές διάρροιες και χάθηκαν πολλά ζώα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη στην αγορά».

Κάποιοι κτηνοτρόφοι λένε ότι έγιναν πράξεις με πολλά σφάγια και στα 6 ευρώ το κιλό

Πιο καλά είναι τα πράγματα σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης και στον ακριτικό νομό της Ξάνθης όσον αφορά τις τιμές των αρνιών, όπως μας ανέφερε ο κτηνοτρόφος, κ. Σάκης Λουκμακιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός σήμερα είναι 5 - 5,5 ευρώ το κιλό, κάτι που οφείλεται και στους ελέγχους που πλέον γίνονται και είναι όπως λέει και το ΥπΑΑΤ πιο συχνοί και πιο αυστηροί.

Στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν πράξεις τις προηγούμενες ημέρες και στα 6 ευρώ το κιλό σύμφωνα με πληρoφορίες του ΑγροΤύπου, ενώ όπως μας είπε ο Θωμάς Στεργιάτος, κτηνοτρόφος από τον Αστακό «υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αρνιά, κάτι όμως που προσπαθούν να αποσιωπήσουν τεχνηέντως οι έμποροι μήπως και συγκρατηθεί η τιμή. Σήμερα ένας κτηνοτρόφος στην Αιτωλοακαρνανία πουλάει σφάγιο με 5,20 ευρώ το κιλό, και ζων βάρος 3,20 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε τιμές σαφώς υψηλότερες από πέρσι, όπου δεν ήταν πάνω από 3,80 - 4, 00 ευρώ το κιλό». Όπως μας εξηγεί ο κ. Στεργιάτος τέτοια εποχή κάθε χρόνο οι έμποροι κάνουν τις προμήθειες τους ενόψει των Χριστουγέννων, βάζοντας στους καταψύκτες πολλά αρνάκια, για να έχουν πιο μετά εμπόρευμα, αλλά οι τιμές τώρα είναι υψηλότερες λόγω και της μείωσης των κοπαδιών. Σε σχέση με τις εισαγωγές, όπως μας εξήγησε ο κ. Στεργιάτος «έχουμε φθάσει και σε ένα σημείο, που οι ντόπιοι έμποροι πληρώνουν υψηλότερα το Ελληνικό αρνί, αφού δεν συμφέρουν οι εισαγωγές πλέον, ακόμα και από την Βουλγαρία».

 

agrotypos.gr

 

  18 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα