Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ - Στο 1/1 η ισοτιμία του με το δολάριο

https://www.capital.gr/  12 July, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ - Στο 1/1 η ισοτιμία του με το δολάριο

Το ευρώ έπιασε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, υποχωρώντας κατά 0,35% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων.

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Η τελευταία φορά που η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είχε φτάσει στο ένα προς ένα, ήταν τον Δεκέμβριο του 2002. Έκτοτε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ακολουθούσε ανοδική πορεία, με κάποιες διακυμάνσεις. Πριν από έναν χρόνο έφτασε στο 1,18 έναντι του δολαρίου. Όμως από την περασμένη Τετάρτη όδευε προς το 1:1. Τα χαμηλότερα επίπεδα απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα είχε καταγράψει το ευρώ στις 5 Ιουλίου 2001 (0,8380 δολάρια).

Στο μεταξύ, δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό του μπλοκ, με τη Ρωσία να απειλεί να μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την ευρύτερη ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τη Δευτέρα λόγω εργασιών συντήρησης συντήρησης. Ο αγωγός αποτελεί την κυριότερη οδό εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεταφέροντας περίπου 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η προγραμματισμένη 10ήμερη αναστολή των ροών φυσικού αερίου έχει πυροδοτήσει φόβους για μόνιμη διακοπή των προμηθειών, γεγονός που ενδέχεται να εκτροχιάσει τις προετοιμασίες της περιοχής για τον χειμερινό εφοδιασμό και να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση.

Η ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη θέση

Η προοπτική μιας εντονότερης οικονομικής επιβράδυνσης έχει επίσης προκαλέσει αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να σφίξει τη νομισματική πολιτική αρκετά επιθετικά ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ χωρίς να προκαλέσει έντονο οικονομικό αντίκτυπο.

"Η ΕΚΤ βρίσκεται σε πολύ, πολύ δύσκολη θέση. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ΕΚΤ άργησε μάλλον να αντιδράσει, τόσο όσον αφορά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων της, αλλά και το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε στο CNBC ο Jeremy Stretch, υψηλόβαθμο στέλεχος της CIBC Capital Market.

Ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley, δήλωσε ότι η αδυναμία του ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εταιρείες ενόψει της επικείμενης περιόδου κερδών β' τριμήνου.

 

https://www.capital.gr/  12 July, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ