Το τυρί στην Κρήτη... τελειώνει – Οριακά καλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς
Χωρίς αποθέματα τυριών έχει μείνει πλέον ο τυροκομικός τομέας της Κρήτης και οι ανάγκες του πληθυσμού στο νησί σε κρητικά τυροκομικά προϊόντα καλύπτονται οριακά, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, μέσα από δικές του πληροφορίες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, που είναι σε καθημερινή επαφή με τους τυροκόμους και τους παραγωγούς του αιγοπρόβειου γάλακτος και έχει πάντοτε μια σφαιρική εικόνα της ντόπιας αγοράς.
Η εξάντληση των αποθεμάτων χιλιάδων τόνων είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και ο ίδιος περιμένει από τη νέα χρονιά ανάκαμψη της αγοράς, καθώς αναμένεται πλέον η αύξηση της ζήτησης από πλευράς τυροκόμων για να μπορέσουν να τυροκομήσουν εκ νέου, έχοντας όμως ήδη υποστεί μεγάλες οικονομικές ζημιές!
«Υπάρχει “άκρα του τάφου σιωπή” για την κατάσταση στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορώ να πω εγώ είναι ότι το τυρί στην Κρήτη έχει τελειώσει γιατί δεν υπήρχε γαλακτοπαραγωγή πέρυσι. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους ανθρώπους να αρμέξουν τα ζώα τους. Και είχε επίσης σαφώς λιγότερο γάλα κατά 30 ή και 40% πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών. Οπότε στην ουσία το τυρί στην Κρήτη έχει λιγοστέψει πάρα πολύ. Δεν υπάρχουν πια αποθέματα. Ίσα-ίσα προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της ζήτησης», αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «πρόκειται για μία από τις τριετείς κρίσεις που υπάρχουν στις ανοργάνωτες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική. Η κτηνοτροφία βίωσε μια εφιαλτική κατάσταση μαζί με την τυροκομία.
Μια κρίση τριετίας. Ελπίζουμε να αρχίσει λογικά η ανάκαμψη από τη χρονιά αυτή και μετά. Θα εξαρτηθεί όμως από το πώς θα κινηθούν οι τυροκόμοι. Γιατί, αν πτωχεύσουν κάποιοι από αυτούς - που λογικά είναι να πτωχεύσουν - δε θα έχουμε πού να διοχετεύσουμε το γάλα. Θα υπάρχει πάλι εθνικό πλεόνασμα επειδή δε θα έχουμε τυροκομεία να επεξεργάζονται το γάλα»...
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, είναι λογικό και επακόλουθο οι τυροκόμοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.
«Όταν πουλάς το τυρί σου κάτω από το κόστος και του παραγωγού και του δικού του, πού να βρεις τα χρήματα να αγοράσεις γάλα για να τυροκομήσεις; Αυτό το σύστημα υπήρξε εδώ και τρία χρόνια, προκαλώντας απίστευτες καταστροφές στους τυροκόμους και στους κτηνοτρόφους», τονίζει.
“Όργιο” ελληνοποιήσεων στο γάλα
«Όσοι κάνουν ελληνοποιήσεις, κατά την άποψή μου, κάθονται στο κλαδί που κόβουν, αλλά κάθονται από την έξω μεριά», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης αναφορικά με το όργιο των ελληνοποιήσεων στο γάλα, που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, ρίχνοντας τις τιμές παραγωγού στα τάρταρα, εξαναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τη γαλακτοπαραγωγή, με όλα τα επακόλουθα.
Ήδη οι τιμές στο αίγειο και το πρόβειο γάλα της Κρήτης είναι απαγορευτικές για τους παραγωγούς. Τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα του νησιού δεν έχει ξεπεράσει τα 75 λεπτά το κιλό και στο κατσικίσιο τα 55 λεπτά το κιλό, δηλαδή πρόκειται για τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.
«Στο πρόβειο γάλα, για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής ξεπερνάει τα 90 λεπτά το κιλό», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη.
Στο μεταξύ, οι ελληνοποιήσεις στο γάλα, «τα “βαφτίσια” που ορισμένοι ασυνείδητοι πραγματοποιούν εισάγοντας γάλα από το εξωτερικό, που το εμφανίζουν ως εγχώριο», βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στην πλατεία της Αβδέλλας Γρεβενών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, που επισκέφτηκε το γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - που είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από τον υπουργικό θώκο για τη γνωστή υπόθεση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα - τόνισε ότι «μετά τους αγελαδοτρόφους, που υπέστησαν πλήγμα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι ελληνοποιήσεις καταφέρουν καίριο χτύπημα στους αιγοπροβατοτρόφους, ενώ θύματα είναι και οι καταναλωτές που υφίστανται εξαπάτηση».
Οι παριστάμενοι σημείωσαν ότι αναμένουν πολλά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατ’ επανάληψη έχει δεσμευτεί για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, και θύμισαν τη συνάντηση που είχε με μετακινούμενους κτηνοτρόφους πριν τις εκλογές στη Σαμαρίνα.
Τι έλεγαν οι τυροκόμοι
Πάντως, προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έλεγαν ότι αρκετοί τυροκόμοι δεν αγοράζουν γάλα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν μεγάλες ποσότητες απούλητων τυριών, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση γάλακτος. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούσαν να αγοράσουν ζωοτροφές και άφηναν πολλοί τα κοπάδια τους ατάιστα.
Εξάλλου, όπως είχαμε αποκαλύψει τότε, ένα νέο “φρούτο”, που ήρθε ως... “το κερασάκι στην τούρτα” της κρίσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος στην Κρήτη, ήταν η μέθοδος πληρωμών μερίδας τυροκόμων του νομού Ρεθύμνου, που αγοράζουν το γάλα των κτηνοτρόφων πληρώνοντας άμεσα μόνο το 30% και για το υπόλοιπο 70% λένε στον παραγωγό να πάει σε συγκεκριμένο έμπορο ζωοτροφών, με τον οποίο συνεργάζονται, και να εφοδιαστεί με ζωοτροφές, για να “πατσίσουν”...
Την αποκάλυψη αυτή, δηλώνοντας την έντονη αντίδρασή του, έκανε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης!
«Το κάνουν μερικά μεγάλα τυροκομεία του νομού Ρεθύμνου. Και μάλιστα δεν αφήνουν την ελεύθερη επιλογή του κτηνοτρόφου να επισκεφτεί όποιο κατάστημα ζωοτροφών επιθυμεί για να ψωνίσει ζωοτροφές στην αξία του 70% της οφειλής που έχει απέναντί του ο τυροκόμος που τον στέλνει. Τον αναγκάζει ο τυροκόμος να πάει σε συγκεκριμένο έμπορο ζωοτροφών, ενώ του καταβάλλει σε ρευστό μόλις το 30% της συνολικής αξίας του παραδοτέου γάλακτος», είχε πει ο συνδικαλιστής.
Βέβαια, δεν κατηγορούσε τους τυροκόμους.
«Όντως έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα επιβίωσης, διότι έχουν απούλητα μεγάλα αποθέματα τυριών. Μάλιστα, αναγκάζονται να πουλούν, για παράδειγμα, τη γραβιέρα 4-5 ευρώ για να μπορέσουν να την πουλήσουν, όταν το κόστος της γραβιέρας δεν πέφτει κάτω από τα 7-8 ευρώ το κιλό. Άρα έχει πρόβλημα όλη η αλυσίδα της αγοράς», είχε πει ο κ. Σταυριανουδάκης.
Αφανισμός των παραγωγών
Τα στοιχεία, εξάλλου, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπως τα είχε καταγράψει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, αναφέρουν ότι από τους περίπου 81.000 αιγοπροβατοτρόφους στην Ελλάδα, πάνω από το 60% είναι σε ηλικία άνω των 60 χρονών. Οι 33.000 έχουν από ένα μέχρι δύο αιγοπρόβατα (!). Πριν από μια πενταετία ήταν 125.000 οι αιγοπροβατοτρόφοι στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα οποία μάλιστα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και είχαν κατατεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση πέρυσι, μέσα σε λίγα χρόνια θα υπάρχει απόλυτη εγκατάλειψη του κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και για την αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος και γάλακτος.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα