Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

  23 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο κουδούνι έκαναν στα σχολεία οι ιώσεις, ο κορονοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το συγχρωτισμό. Μάλιστα, μέρα με τη μέρα και όσο η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση και θα μπαίνουμε για τα καλά στην περίοδο των βροχοπτώσεων, η συχνότητα εμφάνισης των ιογενών ασθενειών θα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα οι παιδίατροι αναμένουν να ξεκινήσει και η περίοδος της γρίπης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, αυτήν την περίοδο μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού με ήπια συμπτώματα αλλά και κρούσματα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κάποια από τα οποία οφείλονται στον στρεπτόκοκκο. Επίσης, παρατηρούνται και αρκετά κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι κυρίως πυρετός, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, φαρυγγαλγία και τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

«Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι τα παιδιά τον μεταφέρουν στο σπίτι και κολλάνε ολόκληρες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, λεχώνες και ηλικιωμένοι που πάσχουν και από άλλα νοσήματα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Τζέτζη.

Τι πρέπει να κάνουν γονείς και δάσκαλοι

Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά των ιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το καλό πλύσιμο των χεριών και ο καλός καθαρισμός, ιδίως στους παιδικούς σταθμούς, των επιφανειών που εναποτίθεται το φαγητό ή μοιράζονται τα παιχνίδια.

«Η καλή αποστείρωση των επιφανειών είναι πολύ σημαντική, διότι οι ιοί μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα και το σάλιο. Στα σχολεία απαραίτητος είναι και ο καλός αερισμός των χώρων. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε τα παιδιά τους να έχουν σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και να ακολουθούν ένα σωστό ωράριο ύπνου. Όταν τα παιδιά είναι εμπύρετα, δεν τα στέλνουμε στο σχολείο, παρά μόνο αν περάσει ένα 24ωρο από την τη στιγμή που ανέβασαν πυρετό. Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στο σχολείο αλλά και για να προφυλάξουμε περαιτέρω τα παιδιά, αφού μετά από μία ίωση ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευάλωτος και μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα κάποια άλλη ασθένεια. Όταν το παιδί μας είναι ασθενές, ενημερώνουμε το σχολείο και σίγουρα επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο», αναφέρει η κ. Τζέτζη.

Έρχεται η περίοδος της γρίπης

Κατά την ίδια, οι παιδίατροι αναμένουν το επόμενο διάστημα να μπούμε και στην περίοδο της γρίπης, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον βροχερό καιρό καθώς και από την πτώση της θερμοκρασίας.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γρίπης το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και τα παιδιά από έξι μηνών έως έξι ετών», σημειώνει η κ. Τζέτζη.

 

  23 September, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα