Σαρώνει η μετάλλαξη στα παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων

  22 September, 2021 ΑΡΘΡΑ
Σαρώνει η μετάλλαξη στα παιδιά μετά το άνοιγμα των σχολείων

Σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχονται οι διαγνώσεις σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζει αύξηση 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και με βάση τον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα.

Η μετάλλαξη Δέλτα εκτόξευσε τα κρούσματα σε παιδιά
Την εξέλιξη των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών έδωσε ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού γνωρίζουμε ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε περίοδο δηλαδή που τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα, κατά μέσο όρο, σε 522 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

Το διάγραμμα με το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά 4-18 ετών ανά εβδομάδα
Αντίστοιχα, το ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% το τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, σε 24.2% σήμερα.

Ωστόσο, φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με την εικόνα που καταγράφεται σήμερα.

Τα σχολεία δεν επηρέασαν τη διάδοση του κορωνοϊού
Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.


Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού
Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ' εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών.
Έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και self test στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.
Τα πρώτα κλειστά τμήματα σχολείων εξαιτίας κορωνοϊού
Νωρίτερα, πάντως, έγινε γνωστό πως έκλεισαν δύο τμήματα Δημοτικού σχολείου, τα πρώτα με τη νέα σχολική χρονιά, εξαιτίας κορωνοϊού.

Από χθες ένα τμήμα και από σήμερα ένα δεύτερο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν σε αναστολή, εξαιτίας πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το voria.gr, από χθες ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2), καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά, ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου ανέστειλε και αυτό τη λειτουργία του, καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τους 23 μαθητές.

 

  22 September, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα