Ριφάκι γιαχνί με μελωμένες πατάτες

argiro.gr  08 August, 2025 ΑΡΘΡΑ
Ριφάκι γιαχνί με μελωμένες πατάτες

Υλικά

κατσικάκι (χεράκι) σε μερίδες

1/4 φλ.

ελαιόλαδο

2

ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελ.

σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.σ.

πελτέ ντομάτας

5

ντομάτες τριμμένες (χωρίς φλούδα και σπόρους)

1/2 φλ.

λιαστό κρασί (γλυκό)

1

δαφνόφυλλο

3-4

κόκκους μπαχάρι

1 πρέζα

ρίγανη ή θρούμπι

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

6

πατάτες μέτριες

1/4 φλ.

ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Βυθίζουμε το κατσικάκι σε μπολ με νερό και το πλένουμε τρίβοντάς το με τα δάχτυλα, ώστε να φύγουν τυχόν μικρά κόκαλα.
Το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, να πάρει χρώμα.
Το σοτάρουμε σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, βγάζοντας τις μερίδες που ροδίζουμε σε μπολ, όπου τις διατηρούμε σκεπασμένες και ζεστές. Όλη η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά, μέχρι να κάνει ωραία κρούστα το κρέας.
Όταν τελειώσουμε με το κατσικάκι, σοτάρουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να καβουρντιστεί για 1 λεπτό και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κατσικάκι μαζί με τους ζωμούς που έχει βγάλει στο μπολ και, μόλις ζεσταθεί, σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2 λεπτά να πάρει βράση το φαγητό και προσθέτουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, τη δάφνη, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά –ίσα που να κοχλάζει το φαγητό– και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να λιώνει το κρέας με το πιρούνι.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες πάχους 1,5-2 εκ.
Ζεσταίνουμε σε φαρδύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 10
λεπτά. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα ούτε να σχηματίσουν κρούστα, αλλά να γίνουν διάφανες ώστε να ρουφήξουν τη σάλτσα από το κατσικάκι στο βράσιμο.
Τις βγάζουμε σε σκεύος και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες μέχρι να τις προσθέσουμε στη σάλτσα και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Μόλις μαλακώσει το κρέας, ρίχνουμε τις μισοτηγανισμένες πατάτες στην κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν, αλλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να βραχούν με τη σάλτσα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και να ρουφήξουν τη σάλτσα από το γιαχνί.
Σβήνουμε το φαγητό και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί 5-10 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιατέλα τις πατάτες και τοποθετούμε το κατσικάκι από πάνω, περιχύνοντας το φαγητό με σάλτσα.

Tips

Να θυμάστε ότι για όσο κρέας βάζουμε απαιτείται αντίστοιχη ποσότητα σε ντομάτες και πατάτες.
Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκες ντομάτες στην εποχή τους, δεν χρειάζεται προσθήκη νερού, επειδή το φαγητό βράζει στους χυμούς του ζουμερού λαχανικού. Εάν όμως επιλέξουμε
συσκευασμένες, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε μία κούπα νερό.
Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην εξατμίζονται τα λίγα υγρά στο κατσικάκι γιαχνί.

 

argiro.gr  08 August, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα