Ρεβιθάδα με πράσα και μελωμένη πανσέτα

olivemagazine.gr  03 November, 2021 ΑΡΘΡΑ
Ρεβιθάδα με πράσα και μελωμένη πανσέτα

Ένα πιάτο φθινοπωρινό και της θαλπωρής. Συνδυάζει διατροφικά έξυπνα το κρέας με τα όσπρια σε έναν πλούσιο γευστικό συνδυασμό που έχει ως αποτέλεσμα ένα χορταστικό και comfort πιάτο.

Υλικά

1 κιλό χοιρινή πανσέτα σε ενιαίο κομμάτι, χωρίς δέρμα & κόκαλο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. πετιμέζι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
χυμό από 2 λεμόνια
χοντρό αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
500 γρ. ρεβίθια
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
3-4 γαρίφαλα
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 πράσα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε λωρίδες
χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη)
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
αλάτι


Διαδικασία

Για την πανσέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Αλείφουμε την πανσέτα με το ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τη βάζουμε σε μια σχάρα την οποία ακουμπάμε πάνω σε μια λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε για 20΄.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το πετιμέζι, τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Αλείφουμε την πανσέτα με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄. Βγάζουμε την πανσέτα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Για τη ρεβιθάδα: Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη δάφνη και τα γαρίφαλα και τα καλύπτουμε καλά με άφθονο κρύο νερό.
Remaining Time-0:01
Fullscreen
Mute

Αφήνουμε τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ξαφρίζουμε για όσο χρειαστεί. Κατόπιν, μαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, κρατάμε στην άκρη το νερό που έβραζαν (πετάμε τη δάφνη και τα γαρίφαλα) και τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 10΄ μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα υλικά του τηγανιού στη γάστρα με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το κύμινο, τον γλυκάνισο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C/αέρα. Κόβουμε την πανσέτα σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Προσθέτουμε το νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40΄ μέχρι να μελώσουν όλα τα υλικά.

 

olivemagazine.gr  03 November, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα