Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες στην Κρήτη

neakriti.gr  26 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες μέρες στην Κρήτη

Την ώρα που ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν την κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη σαρώνουν ισχυροί νοτιάδες που και αυτοί εξασθενούν από απόψε. Το βαρομετρικό χαμηλό προβλέπεται να επηρεάσει από αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, τις βόρειες κυρίως περιοχές του νησιού ενώ ουσιαστική αλλαγή με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένεται από την Κυριακή (29/01). 

Αργεί να δείξει τα δόντια του ο χειμώνας στην Κρήτη καθώς και αυτό το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να φτάσει εξασθενημένο στο νησί. Ισχυροί νοτιάδες ωστόσο σάρωσαν το βόρειο μέτωπο με ριπές που σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν τα 8 Μποφόρ. Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας ανέφερε: «Αρκετά έντονο είναι το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τον Ελλαδικό χώρο …οι ενισχυμένοι νοτιάδες επηρεάζουν έντονα τις βόρειες περιοχές του νησιού». 

Πιο χειμερινό θα είναι το σκηνικό του καιρού αύριο με την επιδείνωση να εκδηλώνεται σταδιακά. 

«Αναμένεται ότι θα δώσει κάποια καιρικά φαινόμενα νωρίτερα στις νότιες νοτιοδυτικές περιοχές ολόκληρης της Κρήτης, φαινόμενα τα οποία στην αρχή θα είναι ήπια με ασθενείς δηλαδή παροδικές νεφώσεις αλλά προς το απόγευμα και το βράδυ δεν αποκλείεται οι βροχοπτώσεις αυτές να είναι πιο ισχυρές ή να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες», λέει ο κ. Λέκκας.

Σταδιακά οι βροχές θα επεκταθούν και στη βόρεια Κρήτη ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η θερμοκρασία που θα φτάσει στους 18 βαθμούς κελσίου. Μόνο στην ενδοχώρα και στα ορεινά ο υδράργυρος θα πέσει έως και κάτω από τους 5 βαθμούς. Στις νοτιοδυτικές περιοχές προβλέπονται βροχοπτώσεις που πάντως θα είναι ήπιες και παροδικές. 

Καλύτερες καιρικές συνθήκες από μεθαύριο: «Για το Σάββατο αναμένονται καλύτερες καιρικές συνθήκες αν και πάλι θα κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες νεφώσεις ,θα υπάρχει μια περιορισμένου τύπου αστάθεια αλλά αν κάνουν την εμφάνιση τους τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα κι αυτά θα είναι ασθενή και παροδικά», υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος. 

Ουσιαστική αλλαγή με χαρακτηριστικά που θα παραπέμπουν στην καρδιά του χειμώνα αναμένεται από την Κυριακή οπότε κι ένα βόρειο ρεύμα έρχεται να ρίξει την θερμοκρασία και να προκαλέσει βροχοπτώσεις ενώ χιόνια προβλέπεται να πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα. 

Αναμένονται βοριάδες και χιονοπτώσεις εκτιμά ο κ. Λέκκας: «Περιμένουμε αλλαγή στη φορά των ανέμων, να επανέλθουν επιτέλους οι βοριάδες ,ένα βόρειο ρεύμα το οποίο θα προκαλέσει νεφώσεις… και υπό μορφή χιονοπτώσεων πάνω από τα 1.300 – 1.500 μέτρα». 

Ψυχρότερη αέρια μάζα προβλέπεται να ρίξει περεταίρω τη θερμοκρασία από την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως τα μέχρι σήμερα δεδομένα κατατάσσουν τον πρώτο μήνα του έτους ως έναν από τους θερμότερους και πιο ήπιους των τελευταίων ετών στην Κρήτη. 

 

neakriti.gr  26 January, 2023 ΑΡΘΡΑ