Ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης

  18 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί υγειονομικές αρχές μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, με αποκορύφωμα τον πολύ ανησυχητικό απολογισμό του προηγούμενου 24ώρου. 

Την ίδια ώρα το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία του νησιού φτάνουν στα όριά τους με τις γεμάτες κλίνες και τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

Υπενθυμίζεται πως, από τα 4.206 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 470 εντοπίσηκαν στην Κρήτη, δηλαδή πάνω από το 10%, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.

Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των νοσοκομείων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδημιολογική πορεία του νησιού, αλλά και για τη βεβαρυμμένη κατάσταση στα νοσοκομεία, εκεί όπου η εικόνα είναι επίσης δραματική, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 200.

Σύμφωνα με το Cretapost, νοσηλεύονται 220 ασθενείς, εκ των οποία οι 28 βρίσκονται στη ΜΕΘ και οι 24 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως έχει πέσει στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά:

ΠΑΓΝΗ: 58 συνολικά οι ασθενείς με τους 42 να είναι στην κλινική covid και τους 16 στις ΜΕΘ (15 οι διασωληνωμένοι).
Βενιζέλειο: 49 συνολικά οι ασθενείς με τους 43 να είναι στην κλινική covid και τους 6 στη ΜΕΘ (3 διασωληνωμένοι).
Νοσοκομείο Χανίων: 73 συνολικά οι ασθενείς με τους 69 να είναι στην κλινική covid και τους 4 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 26 συνολικά οι ασθενείς με τους 24 να είναι στην κλινική covid και οι 2 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 ασθενείς στην κλινική covid.
Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς στην κλινική covid.
Νοσοκομείο Νεάπολης: 7 ασθενείς στην κλινική covid.
Νοσοκομείο Σητείας: Ένας ασθενής στην κλινική covid.

Μέτρα και στο Ρέθυμνο

Σε μίνι lockdown μπαίνει από την Τετάρτη 18/8 και για μία εβδομάδα, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Το μίνι lockdown έρχεται να ακολουθήσει τα αντίστοιχα σε Χανιά και Ηράκλειο - όπου τα μέτρα παρατείνονται- και είναι αποτέλεσμα της έξαρσης του κορονοϊού που παρατηρείται στην Κρήτη.

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα ξημερώματα, έχουν διάρκεια ως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου. Στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται, επίσης, ως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Τι ισχύει στο μίνι lockdown

Όπως σημειώνεται στο ΦΕΚ στις παραπάνω περιοχές ισχύουν:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Προετοιμάζεται το ΕΣΥ

Σημειώνεται πως όπως έγραφε νωρίτερα το ethnos.gr σε κλίμα προετοιμασίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αφού επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρξει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε λίγες εβδομάδες. 

Άλλωστε η εικόνα των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο. 

 

  18 August, 2021 ΑΡΘΡΑ