Πώς οι νυχτερίδες και η ξηρασία επηρεάζουν την παραγωγή του ελαιολάδου
Οι κλιματικές αλλαγές και το ελαιόλαδο
Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την παραγωγή ελαιολάδου. Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο το νησί μας, την Κρήτη, αλλά ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Έντονοι φόβοι εκφράζονται για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει αιτία ώστε η παραγωγή του ελαιολάδου να μεταφερθεί σε άλλες χώρες, μακριά από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο στο olivenews.gr, «άρθρο των “New York Times” περιγράφει τις εμπειρίες των αγροτών με την ξηρασία και τις απρόβλεπτες κλιματικές συνθήκες σε εκτενείς συνεντεύξεις με ιταλικές οικογένειες από την Τοσκάνη έως τη Σικελία.
Ένας αγρότης, του οποίου η οικογένεια καλλιεργεί ελιές εδώ και οκτώ γενιές, λέει: “Μιλώντας για το ελαιόλαδο, το πρώτο που μας έρχεται στον νου είναι η λεκάνη της Μεσογείου, αλλά φοβάμαι ότι η Καλιφόρνια, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θα επωφεληθούν τα επόμενα χρόνια”.
Τα τελευταία χρόνια η Ιταλία έχει παραγάγει 20% λιγότερο ελαιόλαδο λόγω της σοβαρής ξηρασίας. Η Ισπανία και Ελλάδα επίσης αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση λόγω της ξηρασίας. Επομένως, είναι πραγματικά δυνατόν οι εσοδείες να επηρεάζονται από τη κλιματική αλλαγή; Φαίνεται πως ναι.
“Πλέον δεν έχουμε καλές εσοδείες. Η άνοιξη και το φθινόπωρο, ζωτικής σημασίας για τον ελαιώνα, σχεδόν έπαψαν να υφίστανται. Η Μεσόγειος ολισθαίνει προς ένα κλίμα τροπικό και η Ισπανία επίσης επηρεάζεται από αυτό το γεγονός. Υπάρχει είτε ξηρασία ή ραγδαίες βροχοπτώσεις”.
“Σε μερικά χρόνια, όπως και στην Ιταλία, η εσοδεία μας θα είναι 20% λιγότερη από αυτές που συνήθως είχαμε. Εάν σχεδιάζεις να συγκομίσεις 80 κιλά ελιάς από ένα καλά φροντισμένο δένδρο, θα καταλήξεις με 60 κιλά”, αναφέρουν κάποιοι γεωργοί.
Σε απάντηση των υψηλών προσδοκιών τους για την εσοδεία, οι ελιές είναι πιο συρρικνωμένες.
“Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις, αλλά ο κλάδος δε μιλάει ακόμη για αυτό”. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στο κλίμα προκαλούνται από τον άνθρωπο».
Κι όμως οι νυχτερίδες προστατεύουν τις ελιές
Όπως σημειώνεται ακόμη στο κείμενο, «ένα περιστατικό που επεκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο είναι ο αφανισμός των νυχτερίδων. Οι νυχτερίδες που τρώνε τον δάκο έχουν εξαφανιστεί. Όταν άνοιξε το φράγμα της πόλης Havran πριν λίγα χρόνια στην επαρχία Balikesir, νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κατέστρεψε τις φωλιές των νυχτερίδων και οι νυχτερίδες που τρέφονται με δάκο εξαφανίστηκαν.
Δεν πρέπει να βλάπτουμε τον κύκλο της Μητέρας Φύσης, αλλιώς είμαστε χαμένοι».
Απόδοση από: www.alacartaparados.es.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο
- Πανάκριβο πλέον το ελαιόλαδο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική (vid)