Καλοκαιρινές διακοπές... τέλος και για τα μικρά μας "αγγελούδια" ανοίγει εκ νέου το "κεφάλαιο" των παιδικών ιώσεων. Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, οι δραστηριότητες και η πιο συχνή συναναστροφή με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους, ελλοχεύουν κινδύνους. Τους οποίους φυσικά οι γονείς μπορούν να προλάβουν με σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.
"Μυστικά υπάρχουν;", θα αναρωτηθεί κανείς. Η παιδίατρος του "Κνωσός Διάγνωσις", κ. Ανθή Φιλιππίδη- Σπανάκη μας απαντά και μας συμβουλεύει:
Ερ: Ποιες είναι οι συχνότερες ιώσεις με τις οποίες έρχονται τα παιδιά μας αντιμέτωπα, επιστρέφοντας από τις διακοπές του καλοκαιριού;
Απ: Συνήθως ιώσεις του γαστρεντερικού συστήματος, οι γνωστές γαστρεντερίτιδες αλλά και αναπνευστικές ιώσεις. Η πιο συχνή ίωση είναι το κρυολόγημα, ακολουθούν η γρίπη, αλλά και βρογχιολίτιδες, ρινοφαρυγγίτιδες και πιθανόν οι ωτίτιδες. Και φυσικά, ο Covid. Χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός. Κυρίως τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά σε παιδικούς σταθμούς ή στο νηπιαγωγείο κολλάνε ιώσεις. Αλλά και τα μεγαλύτερα.
Ερ: Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες για κάτι πιο σοβαρό;
Απ: Συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός που δεν περνά με αντιπυρετικά, το ρίγος, επίσης ο πυρετός που διαρκεί πάνω από 3 μέρες, ο έντονος πονοκέφαλος, ο πόνος στο στήθος, ο επίμονος βήχας, η δύσπνοια, οι ξαφνικοί εμετοί και οι διάρροιες που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και αφυδάτωση, η έντονη ανορεξία, η έλλειψη όρεξης για το παιχνίδι και τα εξανθήματα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Στην περίπτωση αυτή δεν περιμένουμε. Συνήθως ό,τι δεν περνάει σε δύο με τρία 24ωρα, πρέπει να μας στείλει στον γιατρό.
Ερ: Μετά τον "εφιάλτη" του κορωνοϊού, μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά μας έγιναν πιο ανθεκτικά ή πιο ευάλωτα στις ιώσεις;
Απ: Γενικά, η φυσική πορεία για την ανάπτυξη ενός παιδιού "χτίζει" το ανοσοποιητικό του σύστημα, με την έκθεση του στους ιούς. Τα παιδιά μας, έτσι, αποκτούν ένα ισχυρό "όπλο". Τον πρώτο καιρό δεν υπήρχε θωράκιση από τον κορωνοϊό. Με τη λήξη της καραντίνας είχαμε έξαρση κι άλλων ιώσεων. Έτσι συμπληρώθηκε ένα κενό. Σιγά σιγά επανήλθαμε με τα εμβόλια και την ανοσία και τα παιδιά μας "θωρακίστηκαν" έναντι του ιού και προετοίμασαν τον οργανισμό τους ώστε να είναι δυνατός. Οπότε, πλέον είναι προετοιμασμένα.
Ερ: Τα ισχυρότερα "όπλα" για να "θωρακίσουμε" τα παιδιά μας ποια θα λέγατε ότι είναι;
Απ: Το πρώτο είναι η υγιεινή διατροφή που θα πρέπει να είναι "πλούσια" σε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και κρέας. Απαραίτητες επίσης είναι οι τροφές σε φυσικά προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο. Βασικός είναι και ο σωστός ύπνος. Οι ορμόνες που εκκρίνονται στη διάρκεια του ύπνου είναι καθοριστικές γενικά για την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, το παιχνίδι και η άσκηση κυρίως σε εξωτερικό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά και κινδυνεύουν λιγότερο από κρυολογήματα και ιώσεις.
Ακόμη, το άγχος είναι σημαντικό. Τα παιδιά μας σήμερα αγχώνονται με το σχολείο, τις δραστηριότητες αλλά και το μπούλινγκ. Πρέπει να ακούσουμε το παιδί μας, να προγραμματίσουμε ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα. Και βέβαια απαραίτητοι είναι οι κανόνες υγιεινής, το συχνό μπάνιο και το πλύσιμο των χεριών.
Ερ: Υπάρχει αυτό που λέμε "ρουτίνα υγιεινής" ώστε τα παιδιά μας να είναι λιγότερο ευάλωτα στις ιώσεις;
Απ: Πολύ βασικό είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και χλιαρό νερό πριν το φαγητό, μετά την τουαλέτα και μετά την επιστροφή από το σχολείο. Επίσης όταν βήχουν τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν ότι προφυλάσσουν τον απέναντί τους με τον αγκώνα τους. Η μύτη πρέπει να καθορίζεται με φυσιολογικό ορό συχνά, ειδικά τον χειμώνα και το φθινόπωρο. Τα παιδιά πρέπει από μικρά να μαθαίνουν τη ρουτίνα αυτή.
Ερ: Τώρα που επιστρέφουμε σε κλειστούς χώρους, με αρκετά παιδάκια μέσα στις τάξεις, τι συμβουλεύετε τους γονείς;
Απ: Το παιδί θα πρέπει να ξεκινά ξεκούραστο τη μέρα του. Με το κατάλληλο ντύσιμο, με ένα σωστό πρωινό, να παίρνει μαζί του μαντηλάκια ή αντισηπτικό σε μορφή τζελ.
Ο κανόνας για τους κλειστούς χώρους είναι ότι πρέπει να αερίζονται για ένα 15λεπτο. Κι ένα παράθυρο ανοιχτό, καλό κάνει. Επίσης, καλό είναι να ξέρουμε ότι η ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα δε βοηθούν. Αυτό ευνοεί τις ιώσεις και δεν μας κάνει καλό.
Και βέβαια, όταν ένα παιδί αρρωστήσει, δεν το στέλνουμε σχολείο, με πυρετό κτλ. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά πρέπει να μένουν σπίτι μέχρι να γίνουν καλά.
Το βασικότερο από όλα όμως είναι τα εμβόλια. Μιλάμε με τον παιδίατρο μας για τα εμβόλια, που είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο και τώρα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι κρίσιμο να καλύψουμε ό,τι εμβόλια δεν έγιναν. Και να πούμε βέβαια ότι πολύ σημαντικό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο που συστήνεται για τα παιδιά.
Δείτε επίσης
- Kρήτη: Μάστιγα η παιδική παχυσαρκία
- Εποχική γρίπη: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο
- Covid: Μείωση εισαγωγών και θανάτων στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ
- Στην… «εντατική» η Δημόσια Υγεία – Κλειστές 16 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης
- Προσωπικός γιατρός σε κάθε περιοχή, δωρεάν επισκέψεις σε παιδιάτρους -Τι περιλαμβάνει το νέο ν/σ