Πτώση των βάσεων «δείχνουν» τα στατιστικά της κλιμάκωσης των μορίων
Πτώση των βάσεων «δείχνουν» τα στατιστικά της κλιμάκωσης των μορίων
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται φέτος, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρονται στην κλιμάκωση των μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Η πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα είναι ιστορική», σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.
Για τις νομικές σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων, «μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή», όπως τόνισε ο κ. Χατζητέγας. Για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, όπως είπε, «είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις». «Γενικά, στο 1ο πεδίο, όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση», συμπλήρωσε. Επίσης, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου - Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής - η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα.
Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134. «Παρατηρήθηκε φέτος μία "αποψίλωση" στον αριθμό των αρίστων. Και οι υποψήφιοι με μόρια άνω των 18.000 είναι μετρημένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των βάσεων, κάτι που θα επιτρέψει και την καλύτερη διαβάθμιση των υποψηφίων στις σχολές», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων είναι η Δευτέρα 20 Ιουλίου, τα μεσάνυκτα. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζητέγας, μετά και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η προσοχή με την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όπως υπογράμμισε, καλό είναι οι υποψήφιοι να μη λάβουν υπ' όψιν τις περυσινές βάσεις και να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους τις σχολές που επιθυμούν, χωρίς να αποκλείσουν καμία, που πέρυσι είχε υψηλότερη βάση από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.
Δείτε επίσης
- Από τον Φουρφουρά μέχρι το Χάρβαρντ, η Κρήτη δείχνει τον δρόμο
- Υδρογονάνθρακες: Ποιοι θα αποφασίσουν αν γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη
- Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας
- Ο Ολυμπιακός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης ομάδας στα Globe Soccer Awards!
- 15 τρόποι να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
Σχετικά άρθρα
- Πανελλαδικές 2024: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων
- 29 ή 30 Ιουλίου η ανακοίνωση των βάσεων και τα ονόματα των επιτυχόντων
- Πανελλήνιες: Oι τελικές εκτιμήσεις για τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής – Oι προβλέψεις Στρατηγάκη
- Πανελλήνιες 2024: Οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
- Πανελλήνιες 2024: Πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις