«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων το ελαιόλαδο -Tα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση και μείωση

  13 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων το ελαιόλαδο -Tα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση και μείωση

Με την ακρίβεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο «σκόπελο» για τα ελληνικά νοικοκυριά και τον νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο έφτασε στο 3,5%.

Ξεχωριστά, ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε ελάχιστα συγκριτικά με τον Νοέμβριο για να φτάσει στο 8,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις ετήσια
«Πρωταθλητής» των ανατιμήσεων με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο είναι το ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου έχουν δει τον «ανήφορο» κατά 58,5% συγκριτικα με τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθούν φρούτα και λαχανικά με 15% και 14% αντίστοιχα. Στη συνέχεια βρίσκουμε το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 13,7%, την κατηγοριά μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί με άνοδο 12,6% και τα φαρμακευτικά προϊόντα με +11,8%.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες με μείωση στις τιμές, το φυσικό αέριο κατά 52,9%, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες με πτώση 3,5% και τα καύσιμα-λιπαντικά με - 3,3%.


Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις μηνιαία
Στις μηνιαίες αυξήσεις, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα νωπά λαχανικά με άνοδο 5,7%, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο με +4,7% και τις τιμές των ξενοδοχείων με + 2,9%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες μειώσεις τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023, τις βρίσκουμε στα αεροπορικά εισιτήρια με -6,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης με -5,5%, στα αλλαντικά με -3,3% και στα νωπά φρούτα και κατεψυγμένα λαχανικά με -3,1%.

 

  13 January, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα