Έξαρση στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι και φέτος όπως κάθε χειμώνα. Οι γαστρεντερίτιδες αυτές προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, ναυτία και εμετό.
Μέτρα προφύλαξης είναι:
Πρώτα απ΄όλα να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής που περιλαμβάνουν το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά την χρήση της τουαλέτας, πριν φάμε και όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.
Αναγκαίος είναι, επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών.
Η χρήση της χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού είναι απαραίτητη σε τακτά διαστήματα ενώ όλοι πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση σκευών με άλλα άτομα.
Τέλος, σημαντικό είναι να καταναλώνουμε καθαρά, ελεγχόμενα τρόφιμα και να πίνουμε νερό που γνωρίζουμε ότι είναι καθαρό. Σε ό,τι αφορά την παρασκευή των γευμάτων μας, απαιτείται καλό πλύσιμο των τροφίμων πριν από την κατανάλωσή τους και πριν ακόμα το μαγείρεμα και αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών.
Συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματα και για δύο τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους πρέπει το άτομο που ασθένησε:
-Να απέχει από το χειρισμό τροφίμων.
-Να μην επισκέπτεται χώρους με συγχρωτισμό.
-Να μην επισκέπτεται χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται κατά ανάγκη από άτομο σε άτομο. Συχνά, η μετάδοση του ιού γίνεται τροφιμογενώς, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού.
iatropedia.gr
Δείτε επίσης
- Θερίζουν οι ιώσεις, νοσούν «έως και 1-1,2 εκατ. Έλληνες»
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα