
Φωτο:tavernoxoros.gr
Σίγουρα θα σας έχει τύχει όταν ψήνετε στα κάρβουνα ένα κομμάτι να παραψηθεί ή τελικά να καεί.Την επόμενη φορά που θα συμβεί μην επιχειρήσετε να το φάτε σκεπτόμενοι "Εντάξει λίγο κάηκε". Ο λόγος;
Το καμένο φαγητό είναι πολύ καρκινογόνο καθώς μέσα στου δημιουργείται μεγάλη συγκέντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδια (acrylamides).
Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.
Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση.
Θα ήταν αδύνατον να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους όμως μπορούμε να προσέξουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, απλά ψήνοντας το τοστ μας λιγότερη ώρα, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας μιας και στο τηγάνι πολλές φορές "αρπάζουν" στις άκρες), κλπ.
Τώρα, τα καμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι και αυτά επικίνδυνα για την υγεία...
Όταν το κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα και στα κάρβουνα, κι ας μην έχουν καεί.
Πηγή:Healthpro.gr
Δείτε επίσης
- Η ζέστη επιταχύνει τη γήρανση
- Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται-Πότε θα «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση στα φαρμακεία
- Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας: Ποιοι τομείς έχουν υψηλές και ποιοι χαμηλές βαθμολογίες
- Τέσσερις τροφές που δεν μας ανεβάζουν την πίεση
- Κορoνοϊός: Την αυγουστιάτικη έξαρση επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ- Tι γίνεται στο Ηράκλειο