
Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στον τρόπο λειτουργίας του, αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναγνώρισε ότι ο Οργανισμός «έχει μείνει πίσω, καθώς δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε […] δεν μπόρεσε να μετεξελιχθεί με την ταχύτητα που θέλαμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για ριζικές αλλαγές.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας επιχειρούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο Οργανισμός προκειμένου να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας υπερ – ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα ελέγχει όλα τα οικονομικά της υγείας αλλά και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.
Το υπουργείο υγείας πάντως φαίνεται να διαθέτει εδώ και καιρό ένα πρώτο σχέδιο για το πώς θα πρέπει να μετασχηματιστεί ο φορέας, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός αλλά και για να ελέγχονται καλύτερα οι δαπάνες.
Το σχέδιο που μελετά εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, ώστε να αναλάβει έναν τελείως διαφορετικό ρόλο και να προσεγγίζει σε αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε από την αρχή το 2011. Να μετατραπεί ουσιαστικά σε έναν ασφαλιστικό Οργανισμό, με δεδομένο ότι αποτελεί ουσιαστικά μονοπωλιακό φορέα υγειονομικής κάλυψης για σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας.
Βέβαια υπάρχουν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι πλέον είναι αργά για ρηξικέλευθες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, αφού ο πολιτικός χρόνος έως τις εκλογές είναι περιορισμένος.
Εάν τελικώς επιλεγεί από την κεντρική κυβέρνηση να προωθηθούν μεγάλες αλλαγές, τότε ο φορέας θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας κάνοντας και τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα που θα καλύπτει τους ασφαλισμένους. Ένας στόχος που υπήρχε από την ημέρα δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Ταυτόχρονα στα σκαριά είναι αλλαγές στη Διοικητική λειτουργία του, με τη δημιουργία καταρχάς ενός νέου οργανογράμματος.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πάντως πως θέλει να εστιάσει και στην ενίσχυση των ελέγχων από τον Οργανισμό, καθώς φαίνεται με βάση και τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στην αγορά υγείας, ότι δεν ελέγχονται οι παρατυπίες που συχνά σημειώνονται, με αποτέλεσμα όμως να βλάπτονται τα συμφέροντα των παρόχων που τηρούν τους νόμους.
Δείτε επίσης
- Τι τρώμε και τι δεν τρώμε το Πάσχα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία η Κρήτη- Κάθε νοικοκυριό πετά στα σκουπίδια 1.000 ευρώ τρόφιμα ετησίως
- Η «πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο» μειώνει τις φλεγμονές σε δύο εβδομάδες λένε οι επιστήμονες
- Αλτσχάιμερ: Το «κληρονομούμε» από τον πατέρα
- Εβδομάδα με 2 νεκρούς με Covid και 3 με γρίπη
Σχετικά άρθρα
- ΕΟΠΥΥ: Με κωδικό μιας χρήσης όλες οι παροχές από 3 Φεβρουαρίου – Οδηγίες προς ασφαλισμένους
- Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ το 2024: Τι θα αλλάξει σε νοσηλείες και διαγνωστικές εξετάσεις
- Πλαφόν σε μαγνητικές και αξονικές βάζει ο ΕΟΠΥΥ
- Πολύ ευχάριστα τα τελευταία νέα για τη Μαρίνα!
- Ο ΕΟΠΥΥ φέρνει τους γιατρούς στα σπίτια των ασθενών!