Προετοιμαζονται για τη νέα περίοδο μετά την επέλαση του δάκου
Μετά από μία καταστροφική χρονιά, που ο δάκος δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ελαιοπαραγωγούς και το λάδι σε πάρα πολλές περιοχές είναι κακής ποιότητας, η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης.
Σε αυτό το πλαίσιο ήταν η συνάντηση που έγινε χθες στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μανώλη Χνάρη, των δημάρχων και των υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως ανέφερε η κα Λιονή στην Κρητική Επιθεώρηση, στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός σε συνεργασία και με τους δήμους, σε μία προσπάθεια η δακοκτονία να αποκτήσει μία καθολικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Να γίνει το έργο της δακοκτονίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές κοινότητες και να μην ζητήσουν πολλές την εξαίρεση τους. Για την ιστορία, εάν μία τοπική κοινότητα ζητήσει να εξαιρεθεί από την δακοκτονία, γιατί έτσι επιθυμούν οι παραγωγοί, η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να το αποδεχθεί.
Αυτό, όμως, εγκυμονεί τον κίνδυνο να αναπτυχθεί δάκος σε κάποιες ελαιοκαλλιέργειες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με ιδιοκτησίες άλλων ελαιοκαλλιεργητών και να επεκταθεί. Σύμφωνα με την κα Λιονή, αυτό έγινε και φέτος και συμβαίνει κάθε χρόνο.
Έτσι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν και την βοήθεια των δημάρχων, ώστε να υπάρξει καθολικότητα στην δακοκτονία και να αποφευχθούν τα φετινά προβλήματα.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι φέτος ολοκληρώθηκε η τριετής σύμβαση με τον εργολάβο της δακοκτονίας, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προετοιμασία για το νέο διαγωνισμό, ώστε σύντομα να βγει στον αέρα, ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να ξεκινήσει η εφαρμογή.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την δακοκτονία στην Κρήτη κατά δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός για όλο το νησί ήταν 7,9 εκ.
Τελειώνοντας, η κα Λιονή ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων των δειγμάτων που έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τους μύκητες που έχουν παρουσιαστεί σε ελαιοκαλλιέργειες και τον τρόπο καταπολέμησης τους από τους παραγωγούς.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η σχινοκαρπία στις ελιές και ο δάκος ανησυχούν τους παραγωγούς - Τι πρέπει να κάνουν
- Ελιά: Πιστοποιημένα φυτά για πρόληψη από την Xylella fastidiosa
- Ελιά: Πώς να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο μειωμένης καρπόδεσης
- «Να καταλήξουμε άμεσα σε ένα πλήρες σχέδιο για τη νέα ελαιοκομική χρονιά»
- Εσπερίδα “Ασθένειες και Εχθροί της Ελιάς” στο Πολύκεντρο Μοιρών