“Θερίζει” η γρίπη και στην Κρήτη

neakriti.gr  28 January, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
“Θερίζει” η γρίπη και στην Κρήτη

Έξαρση γρίπης και ιώσεων στην Κρήτη - Έλειπαν 18 από τους 20 μαθητές νηπιαγωγείου!

Με τη γρίπη να «προελαύνει» σε όλη τη χώρα και το ένα σχολείο μετά το άλλο να κλείνει λόγω απουσίας…μαθητών, η εικόνα στην Κρήτη είναι ίσως λίγο καλύτερη. Αρκετοί μαθητές απουσιάζουν αλλά πρόκειται για το «κύμα» γρίπης που παρατηρείται κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με τις ιώσεις οδηγεί τα παιδιά αντί για το θρανίο στο …κρεβάτι. Σύμφωνα με τον διευθυντή της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης  «υπήρξε ενημέρωση από νηπιαγωγείο ότι οι 18 από 20 μαθητές απουσιάζουν ωστόσο δεν προβλέπεται κάτι σε αυτή την περίπτωση , συνεχίζει τη λειτουργία με όποιο αριθμό μαθητών διαθέτουν. Στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν και περιπτώσεις που απουσιάζει μεγάλος αριθμός παιδιών».

Το 30%-50% των εμπύρετων οφείλεται στη γρίπη

 

Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι και το πιο δύσκολο για την Κρήτη αφού κορυφώνεται το κύμα γρίπης και μεγαλώνει ο κίνδυνος καθώς ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα από ασθενή σε ασθενή. Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη «εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο το 30% -50% των εμπύρετων ασθενών στην Κρήτη έχουν σχέση με τη γρίπη. Τα υπόλοιπα αφορούν ιώσεις της εποχής. Πάνω - κάτω τα ποσοστά είναι τα ίδια με πέρυσι και είμαι αισιόδοξος για την πορεία. Εξάλλου φέτος έχει διατεθεί και παραγγελθεί μεγάλος αριθμός εμβολίων και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Σε ότι αφορά στις απουσίες των μαθητών από τα σχολεία σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου:

«Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020».

Η απόφαση αυτή, σημειώνεται στην εγκύκλιο, «εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Οι «αμετανόητοι»

Μαζί με τον αριθμό άρρωστων μαθητών και ενήλικων ασθενών, ανεβαίνει όμως και ο αριθμός των «αμετανόητων» και ανεμβολίαστων που παρά το γεγονός ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, δεν επιθυμούν να «θωρακιστούν» από την εποχική γρίπη. Έτσι πολλοί από όσους νοσηλεύονται στις εντατικές της χώρας δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, ενώ η εκτίμηση του κ. Λουμπούνη είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης φέτος, δεν θα είναι μεγαλύτερος από πέρυσι.

 

neakriti.gr  28 January, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα