Προεκλογικές επισκέψεις...κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο

patris.gr  13 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Προεκλογικές επισκέψεις...κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο

Με δύο ημέρες διαφορά, όπως συνέβη και στα Χανιά, θα «αναμετρηθούν» στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των κεντρικών, προεκλογικών τους ομιλιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ηράκλειο την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου, ενώ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 7.00 το απόγευμα.

Ήδη από την Τετάρτη, τόσο η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, όσο και τα στελέχη του κόμματος, παράλληλα με τους υποψήφιους βουλευτές «διαφημίζουν» την κάθοδο Μητσοτάκη στο Ηράκλειο, θέλοντας να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην ομιλία, αλλά και να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Σε αντίθεση με τη λογική που υιοθέτησε το κόμμα στα Χανιά, για μια ανοικτή προεκλογική ομιλία σε δημόσιο χώρο, η Νέα Δημοκρατία τοπικά και το επιτελείο του πρωθυπουργού επιδίωξαν η ομιλία να γίνει σε ανοικτό περιβάλλον με ατμοσφαιρικό σκηνικό, το οποίο ωστόσο να είναι περισσότερο «ελεγχόμενο».

Όπως όλα δείχνουν, η ομιλία του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει τη λογική των … καθήμενων, όπως δηλαδή συνέβη και στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, η οποία και εξυπηρετεί αρκετά επικοινωνιακά, αλλά και δίνει την αίσθηση ακόμα μεγαλύτερης μαζικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, τοπικά θεωρούν ότι το κηποθέατρο δεν είναι «μικρό», αφού η χωρητικότητα του, μαζί με τους όρθιους, που προφανώς θα υπάρχουν, μπορεί να υπερβεί τα 2.000 άτομα, που εκτιμάται ότι είναι αρκετά ικανοποιητικός αριθμός για προεκλογική ομιλία.

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση τους είναι πως με τον ίδιο τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν ότι κέρδισαν τη «μάχη της εικόνας» στα Χανιά, θα την κερδίσουν και στο Ηράκλειο. Γι’ αυτό άλλωστε και για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη 17 Μαΐου στο Ηράκλειο, επέλεξαν την πλατεία Ελευθερίας, η οποία είναι ανοικτός χώρος και μπορεί δυνητικά να αποτυπώσει τη δυναμική που θέλουν να περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά.

Με βάση τη χωροθέτηση που έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, εκτιμάται ότι το επιτελείο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετήσει την εξέδρα με πλάτη στην πλατεία Ελευθερίας και φορά προς την Δικαιοσύνης. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι ο κόσμος μπορεί να διοχετευθεί σε ένα στενό σχετικά σημείο, το οποίο είναι πεζοδρομημένο και με τη βοήθεια του φωτισμού, έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ένα σκηνικό μαζικότητας και επίπλαστου πολλαπλασιασμού του κοινού.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης, μισή ώρα αργότερα δηλαδή από τον καθορισμένο χρόνο έναρξης της ομιλίας του πρωθυπουργού. Θεωρείται ωστόσο ότι κανένας από τους δύο δεν πρόκειται να βγει στο βήμα για να μιλήσει πριν από τις 8.00.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο επιτελεία των κομμάτων επιδιώκουν να δείξουν την υπεροχή τόσο της παράταξης, όσο όμως και του αρχηγού τους, γι’ αυτό και θα επιστρατεύσουν κάθε πρόσφορο μέσο στην κατεύθυνση νίκης, τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και σε επίπεδο ψήφων.

 

patris.gr  13 May, 2023 ΑΡΘΡΑ