Προβληματισμός στην κυβέρνηση απο τις αγροτικές κινητοποιήσεις

  29 January, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός στην κυβέρνηση απο τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κινήσεις άμεσης εκτόνωσης αναζητεί το Μαξίμου και επιχειρεί νέα προσκλητήρια διαλόγου με τους διαμαρτυρόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, διαπιστώνοντας κλιμάκωση στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Όσο περισσότερο «καίνε» οι μηχανές των τρακτέρ και διευρύνονται τα μπλόκα των αγροτών τόσο η κυβέρνηση «καίγεται» για αποσυμπίεση ώστε να μην κλείσουν εθνικές οδοί.

Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια μέρα που εκατοντάδες τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Λάρισας ώστε σήμερα να μετακινηθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου και να ενισχύσουν το μπλόκο, ο πρωθυπουργός καλούσε σε κλειστή σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού τους εξ απορρήτων του και συναρμόδιους υπουργούς.

Από μόνη της λέει πολλά η συμμετοχή του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη χθεσινή σύσκεψη διάρκειας μιάμισης ώρας. Η κυβέρνηση θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα να μην κλείσουν οι δρόμοι, ενώ προφανώς δεν θέλει να επαναληφθούν εικόνες σύγκρουσης των αστυνομικών δυνάμεων με διαμαρτυρόμενους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται ειδικά επιχειρησιακά σχέδια από την ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης στις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση «Agrotica» (1-4 Φεβρουαρίου), όπου προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίηση. Εξ ου και εκεί θα απαιτηθεί αντίστοιχο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να μην απειληθεί ένα συγκρουσιακό πεδίο.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα της Θεσσαλίας την ερχόμενη Παρασκευή, βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι έως τότε να μην έχει… κοπεί η χώρα στα δύο, αλλά να υπάρξουν συζητήσεις επιτροπής αγροτών με το αρμόδιο υπουργείο. Προσώρας κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν αφενός ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι αφετέρου ότι τα ζητήματα που περνούν από την ΕΕ έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιαγράμματα, ενώ υπεραμύνονται των παρεμβάσεων στήριξης των αγροτών – όσα έχουν γίνει ή όσα δρομολογούνται. Η απόγνωση ωστόσο ξεχειλίζει ειδικά στη Θεσσαλία.

Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ δεν είναι μόνο η περιστολή ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) – και μάλιστα σε περιβάλλον ακρίβειας – αλλά είναι σαφές ότι ο διαλυμένος θεσσαλικός κάμπος επιτείνει τις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, γι’ αυτό και εξετάζονται περιθώρια για παρεμβάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, όπως λένε οι πληροφορίες.

Γεωργοί και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν καθυστερήσεις ακόμα και στις εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, ενόσω η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «η καταβολή συνεχίζεται κανονικά, το ίδιο και οι έλεγχοι». Επιπλέον οι αγρότες θέτουν στο στόχαστρο το… φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα μεγάλα λάθη στις πληρωμές.

Η διοίκηση του Οργανισμού ξηλώθηκε και η κυβέρνηση παραδέχεται σφάλματα στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης για το 2023. «Για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη και ελέγχονται και από ορκωτούς λογιστές, αλλά και από τη Δικαιοσύνη» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δεσμευόμενοι ότι «αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο αδιαφάνειας». Όπως επιμένουν, έχει δοθεί εντολή για άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης με τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ.

Οι απαντήσεις σε 6 αιτήματα

Η κυβέρνηση απαντά ως εξής σε μερικά από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θέλει πάντως χειροπιαστές λύσεις το γρηγορότερο. Για την τροποποίηση της ΚΑΠ: υποβλήθηκε προς έγκριση στην ΕΕ κατόπιν διαβούλευσης για τις αλλαγές με θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα.

Για τον ΕΛΓΑ: οι προκαταβολές υπόλοιπων καλλιεργειών θα καταβληθούν στις 10/02/2024 και οι τελικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 30/06/2024. Το μέτρο 5.2 «Αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου και σταβλικών εγκαταστάσεων» θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου και σε αυτό θα ενταχθεί η μελισσοκομία, αλλά όχι οι πτηνοτρόφοι.

Για το αγροτικό αποθεματικό 2023: οι πληρωμές βάσει κανονισμού θα καταβληθούν στις 31/01/2024 για τους κλάδους με μη υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ.

Για τα χωράφια στις παρακάρλιες περιοχές: στις 27/12/2023 αναρτήθηκε η προδημοσίευση για το Πρόγραμμα Απονιτροποίησης, η οποία αφορούσε και στον Έβρο. Η πρόσκληση θα δημοσιευθεί εντός του επόμενου τριμήνου. Η πρώτη φάση των στοχευμένων δειγματοληψιών εδαφών για έλεγχο ποιότητας έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση έχει προγραμματισθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (60.000 ευρώ).

Για τα πλημμυρισμένα χωράφια στη λίμνη Κάρλα και την ένταξη στο πρόγραμμα ΠΑΑ «Βελτίωση και προστασία κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργούμενων δραστηριοτήτων»: εντός Ιανουαρίου η αποστολή του τεχνικού δελτίου στην ΕΕ, εντός Φεβρουαρίου η έγκριση από ΕΕ και εντός Μαρτίου η δημοσίευση της πρόσκλησης.

Για τα προβλήματα φυτικής παραγωγής (χωράφια κάτω από το νερό, χωράφια με φερτά υλικά, χωράφια που μετατρέπονται από ποτιστικά σε ξηρικά): στους επόμενους 2-3 μήνες θα αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ πρέπει να διερευνηθεί, ανά καλλιέργεια, η δυνητική μετατροπή τους από ποτιστικά σε ξηρικά.

 

  29 January, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα