Προβληματισμός από τα διαδοχικά εργατικά ατυχήματα στην Κρήτη
Μάστιγα τα εργατικά ατυχήματα
Εκτροχιασμός των εργατικών ατυχημάτων παρατηρείται στο Ηράκλειο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Ηρακλείου δεν έχει αμάξι ώστε να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή εργασιακή κατάσταση να θυμίζει “καμένη βόμβα” για τους εργαζομένους, οι οποίοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εργοδότες που τους χαρακτηρίζει η ασυδοσία.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τρεις ανθρώπους οι οποίοι μίλησαν αποκλειστικά στην εφημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα σε επίπεδο Ηρακλείου.
«Δεν υπάρχει απλά αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά μπορούμε να μιλάμε για εκτροχιασμό της συγκεκριμένης κατάστασης. Είχαμε εργατικά ατυχήματα στις οικοδομές, τώρα έχουμε και στα ντελίβερι. Έχουμε καθημερινά εργατικά ατυχήματα και πολλά από αυτά δε δηλώνονται καθόλου ή δεν έρχονται καν στο φως της δημοσιότητας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εντατικοποίηση στον χώρο εργασίας. Υπάρχει λιγότερο προσωπικό απ’ όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα κατάστημα ή μια επιχείρηση ή ένα γιαπί. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση, που, σε συνδυασμό με τα μειωμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, οδηγεί σε τέτοια γεγονότα, δηλαδή σε εργατικά ατυχήματα. Μάλιστα, πολλά από αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Εάν λάβουμε υπόψη μας πως η κυβέρνηση έχει περικόψει τα κονδύλια για τα Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία κάνουν ελέγχους για να μειωθεί η ασυδοσία των εργοδοτών, πλέον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, δηλαδή ο έλεγχος. Η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί να κάνει ελέγχους πολλές φορές λόγω περικοπών. Δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει στους χώρους εργασίας. Αυτό όμως κοστίζει ανθρώπινες ζωές που πάνε να βγάλουν το μεροκάματό τους», αναφέρει ο κ. Δημόκριτος Σαλούστρος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Επτά ατυχήματα σε ένα χρόνο!
Ο κ. Σαλούστρος στην απόπειρά του να καταδείξει πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας: «Μόνο στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης είχαμε 7 εργατικά ατυχήματα σ’ ένα χρόνο - δύο εκ των οποίων ήταν αρκετά σοβαρά. Το Σωματείο λαμβάνει γνώση περίπου για 4-5 εργατικά ατυχήματα τον μήνα. Θανατηφόρα δεν είναι, αλλά υπάρχουν ατυχήματα που είναι αρκετά σοβαρά. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν για μήνες θέματα υγείας μετά από τέτοια εργατικά ατυχήματα».
Τέλος, ο κ. Σαλούστρος καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για το εργατικό ατύχημα. Περίπου δηλώνεται το 20% με 30% των εργατικών ατυχημάτων. Μιλάμε για πολύ περισσότερα που δε δηλώνονται ως εργατικά ατυχήματα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία συνέχιση του θέματος όσον αφορά την περίθαλψη, την υγεία και την αποζημίωση του εργαζόμενου».
Έλλειψη μηχανισμών
Στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο Ηράκλειο, πράγμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο κ. Βοργιάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γενικότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης των ελεγκτικών μηχανισμών και της μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, σε χώρους που θα έλεγα πως δεν είχαν τέτοια δραστηριότητα πριν την κρίση, όπως ο κατασκευαστικός, έχουμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Τώρα βρισκόμαστε στις αρχές του μήνα. Η επικινδυνότητα βρίσκεται λοιπόν στον κατασκευαστικό τομέα. Όσον αφορά τη σοβαρότητα των ατυχημάτων, βρίσκεται στους χειριστές βαρέων μηχανημάτων. Σε αριθμό όμως είναι στον χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού. Απλά, εκεί δεν είναι πολύ σοβαρά τα εργατικά ατυχήματα, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται, όπως για παράδειγμα να έχει γλιστρήσει κάποιος και να πέσει κάτω. Δεν είναι σοβαρά εργατικά ατυχήματα αυτά. Ο “πρωταθλητής” των εργατικών ατυχημάτων είναι στον τομέα των ντελίβερι, όπου έχουμε σοβαρά ατυχήματα. Πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τους εργαζόμενους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ελέγξουν το θεσμικό πλαίσιο. Εάν δεν εφαρμοστούν στην πράξη, τα εργατικά ατυχήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Και ορισμένα από αυτά θα είναι δυστυχήματα».
Ο κ. Βοργιάς αναφέρθηκε και στην εντατικοποίηση του χώρου εργασίας, λέγοντας πως «είναι ένας βασικός παράγοντας πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ίσως ο βασικότερος. Υπάρχουν όμως παράγοντες για τους οποίους ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρώτα πρέπει να προστατεύσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα και μετά να κοιτάμε το μεροκάματο. Υπάρχει ωστόσο ασυδοσία και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα».
ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Λιγότεροι έλεγχοι... περισσότερα ατυχήματα
Για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων έκανε λόγο στη “Νέα Κρήτη” και ο Γιάννης Γωνιανάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα είπε πως «υπάρχει αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και πολλά ατυχήματα κρύβονται. Δηλαδή, ατυχήματα που πρέπει να δηλώνονται μέσα σε 24 ώρες, δηλώνονται μετά από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες. Όπως καταδεικνύουν και τα πανελλαδικά στοιχεία, υπάρχει μείωση των ελέγχων και αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Και ιδίως στις συνθήκες “της κανονικότητας”, υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτή τη σεζόν, που βέβαια έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, υπάρχει πίεση στους εργαζόμενους για 10ωρο ή 12ωρο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνονται εργατικά ατυχήματα».
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Πρέπει να τονιστεί πως η Τεχνική Επιθεώρηση Ηρακλείου είναι χωρίς αυτοκίνητο. Αυτό δείχνει πως η ίδια κυβέρνηση κάνει πλάτες στους εργοδότες. Και εάν μιλήσουμε για νούμερα, θα πρέπει να πούμε πως το Ηράκλειο έχει 9 τεχνικούς επιθεωρητές ασφαλείας, οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους όχι μόνο το Ηράκλειο αλλά και τον νομό Λασιθίου. Σκεφτείτε τον αριθμό των επιχειρήσεων και πάνω από 100.000 εργαζόμενους οι οποίοι πρέπει να ελεγχθούν. Επίσης, το νομικό πλαίσιο αφήνει τους εργοδότες ασύδοτους και αυτή τη στιγμή μιλάμε για τσάκισμα των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Παλεύουμε να το διορθώσουμε αυτό σαν Συνδικάτο Οικοδόμων. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε την υγεία που είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο καθένας μας, ώστε να γυρνάει σπίτι μετά το μεροκάματο».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα