Προβατίνα κοκκινιστή
Υλικά
Για τη κοκκινιστή προβατίνα
1.300 γρ. προβατίνα με κόκκαλο, (μικρές μερίδες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 ντομάτες τριμμένες
4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή επιλογής σας
Μπόλικη ξερή μυζήθρα τριμμένη για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προβατίνα προετοιμασία
Επιλέγουμε προβατίνα (χεράκι) και την κόβουμε σε μικρές μερίδες.
Την βάζουμε σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με κρύο νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά και σουρώνουμε. Πετάμε το πρώτο νερό.
Ξεπλένουμε την προβατίνα να φύγουν τυχόν κοκαλάκια και αφροί από το βράσιμο.
Πλένουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τις μερίδες.
Σκεπάζουμε με μπόλικο νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια την φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζεται αφρός στη επιφάνεια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1½ ώρα.
Βγάζουμε τις μερίδες σε πιατέλα και σκεπάζουμε.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για αργότερα.
Σάλτσα
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας να βγάλει όλα τα αρώματα του.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί όλο.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι το δαφνόφυλλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε με τσιμπίδα τις μερίδες προβατίνας μέσα στη σάλτσα.
Συμπληρώνουμε δυο φλυτζάνια ζωμό που έβρασε το κρέας.
Αφήνουμε να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μελώσει η σάλτσα.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος.
Βάζουμε τον υπόλοιπο ζωμό που έβρασε η προβατίνα σε μία κατσαρόλα να πάρει βράση.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε και βράζουμε τα ζυμαρικά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
Σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε με μυζήθρα μια βαθιά πιατέλα και βάζουμε πάνω τα μισά ζυμαρικά.
Περιχύνουμε με μια κουτάλα σάλτσα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα.
Βάζουμε πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά την σάλτσα και την κοκκινιστή προβατίνα.
Τα σερβίρουμε αμέσως ανακατεύοντας τα στην πιατέλα.
Σερβίρουμε έξτρα σάλτσα και τυρί στα πιάτα.
Δείτε επίσης
- Μπλόκα: Πόσο κοστολογούνται οι απαιτήσεις των αγροτών
- Καταστήματα: Ανοιχτά την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου -Πώς θα λειτουργήσουν
- “Πτώχευσε” η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη
- Το ελληνικό νησί ανάμεσα στους 5 «παραδείσους» παγκοσμίως για συνταξιούχους
- Έρχεται ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών- Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης