Πρασόπιτα

argiro.gr  16 December, 2024 ΑΡΘΡΑ
Πρασόπιτα

Υλικά 

Για τη πρασόπιτα

6 χωριάτικα φύλλα
1.200 γρ. πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
300 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 ml γάλα
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
3 αβγά
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Απλώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε στους 180°C, στoν αέρα, για 10 λεπτά, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αχνίζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα με ½ φλιτζ. νερό και σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν όλα τα υγρά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε 4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Όταν στεγνώσουν τελείως, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μόλις πέσει η θερμοκρασία τους, προσθέτουμε τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε.

Τέλος σπάμε το ψημένο φύλλο σε τρίμματα και το ενσωματώνουμε στη γέμιση.

Λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα τρία χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των πράσων.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν πάνω στη γέμιση.

Καλύπτουμε την πρασόπιτα με τα δυο τελευταία φύλλα, επίσης λαδωμένα και ελαφρώς τσαλακωμένα.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγες σταγόνες νερού και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις και στην κάτω σχάρα για μία ώρα.

Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, το τελευταίο δεκάλεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.

Μόλις βγάλουμε την πρασόπιτα από το φούρνο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

 

argiro.gr  16 December, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα