Πράσινο φως Στουρνάρα για deal Σάλλα – HSBC

https://www.crisismonitor.gr/  14 March, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Πράσινο φως Στουρνάρα για deal Σάλλα – HSBC

Την υπογραφή κατ αρχήν συμφωνίας για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς, μετά τη βελτίωση την οικονομικής προσφοράς της η Τράπεζα της Ελλάδος ήρε τις ενστάσεις που ειχε διατυπώσει σε αυτό το σκέλος.

Την υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά της HSBC Ελλάδας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα, αφού όμως τροποποίησε την οικονομική προσφορά για να λάβει το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το deal αν και έχει πλέον προχωρήσει, είναι λιγότερο σαφές. Αρχικά, η συμφωνία αφορούσε τη διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων της HSBC, που γενούσε μεγάλο κόστος. Για την ολοκλήρωση του deal ο Μιχάλης Σάλλας είχε προαναγγείλει αύξηση κεφαλαίων στην Παγκρήτια, η οποία ολοκληρώνει παράλληλα και την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Στην πρώτη επαφή με την Τράπζα της Ελλάδος είχε υπάρξει ένταση, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό και αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, ο Μιχάλης Σάλλας επανήλθε με βελτιωμένη οικονομική προσφορά, χωρίς όμως να αποσαφηνίζονται οι όροι και η κατεύθυνση των αλλαγών.

Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία εξαγοράς και τους όρους με τους οποίους ο Μιχάλης Σάλλας αποκτά τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της βρετανικής πολυεθνικής τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ότι το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο των 15 καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε.

Το δίκτυο της HSBC θεωρείται συμπληρωματικό της παρουσίας της Παγκρήτιας στην Αθήνα, η οποία με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά μετά τη συναλλαγή, καθώς και περαιτέρω με τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

Η Παγκρήτια έχει ήδη ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας αμκ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φιλοδοξώντας να την πραγματοποιήσει ακόμα και εντός του Μαϊου.

Τα μέρη εκτιμούν ότι η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2023.

 

https://www.crisismonitor.gr/  14 March, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα