ΠΟΥ:Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

  20 August, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
ΠΟΥ:Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Την Παγκόσμια κατά Ημέρα Κουνουπιών, ο ΠΟΥ σε ανάρτηση του στο Χtwitter μοιράζεται βασικά στοιχεία για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και άλλα αρθρόποδα, κυρίως στις Αναπτυσσόμενες χώρες.

Παράλληλα μας προτείνει να αποτρέψουμε τα δαγκώματα με απωθητικά, ολόσωμα ελαφριά ρούχα, δίχτυα και άλλα.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 17% όλων των μολυσματικών ασθενειών, προκαλώντας περισσότερους από 700.000 θανάτους ετησίως. Μπορούν να προκληθούν είτε από παράσιτα, βακτήρια ή ιούς.

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια Anopheline. Εκτιμάται ότι προκαλεί 219 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως και οδηγεί σε περισσότερους από 400.000 θανάτους κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο διαδεδομένη ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes. Περισσότεροι από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 129 χώρες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον δάγκειο πυρετό, με εκτιμώμενα 96 εκατομμύρια συμπτώματα και 40.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Άλλες ιογενείς ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς περιλαμβάνουν πυρετό chikungunya, πυρετό από τον ιό Zika, κίτρινο πυρετό, πυρετό του Δυτικού Νείλου, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα (όλα μεταδίδονται από τα κουνούπια), εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες (μεταδίδεται από τσιμπούρια).

Πολλές από τις ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς μπορούν να προληφθούν, μέσω προστατευτικών μέτρων και κινητοποίησης της κοινότητας.

Οι φορείς είναι ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά παθογόνα μεταξύ των ανθρώπων ή από τα ζώα στον άνθρωπο. Πολλοί από αυτούς τους φορείς είναι έντομα που απορροφούν αίμα, τα οποία καταπίνουν μικροοργανισμούς που παράγουν ασθένειες από μολυσμένο ξενιστή (άνθρωπο ή ζώο) και αργότερα τον μεταδίδουν σε έναν νέο ξενιστή, μετά την αναπαραγωγή του παθογόνου. Συχνά, μόλις ένας φορέας γίνει μολυσματικός, είναι σε θέση να μεταδώσει το παθογόνο για το υπόλοιπο της ζωής τους κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου δαγκώματος.

Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από 700.000 θάνατοι από ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, η σχιστοσωμίαση, η ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση, η λεϊσμανίαση, η νόσος Chagas, ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και η ογκοκερκίαση.

Η επιβάρυνση αυτών των ασθενειών είναι υψηλότερη στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και επηρεάζουν δυσανάλογα τους φτωχότερους πληθυσμούς. Από το 2014, μεγάλες επιδημίες δάγκειου πυρετού, ελονοσίας, τσικουνγκούνια, κίτρινου πυρετού και Ζίκα έχουν πλήξει πληθυσμούς, έχουν στοιχίσει ζωές και έχουν κατακλύσει τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες. Άλλες ασθένειες όπως η Chikungunya, η λεϊσμανίαση και η λεμφική φιλαρίαση προκαλούν χρόνιο πόνο, δια βίου νοσηρότητα, αναπηρία και περιστασιακό στιγματισμό.

 

  20 August, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα