Πόσο ανησυχητικη είναι η τελευταία σεισμική έξαρση;

  21 October, 2021 ΑΡΘΡΑ
Πόσο ανησυχητικη είναι η τελευταία σεισμική έξαρση;

Μια νέα, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 127 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου σε εστιακό βάθος 58,5 χιλιομέτρων, επί του ελληνικού τόξου, της «γειτονιάς του Εγκέλαδου», όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες, προκάλεσε νέα ερωτήματα σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών ανά την επικράτεια.

Πρόκειται για τον μετασεισμό που ανέμεναν οι ειδικοί μετά τα 6,3 Ρίχτερ (12/10) νοτιοανατολικά της Ζάκρου στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης; Αποτελεί έναν κύριο σεισμό με μια τυπική μετασεισμική ακολουθία; Συνδέεται, και πώς, με τους μεγάλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή σε Αρκαλοχώρι και Ζάκρο ή με τα «τεσσάρια» που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα (13/10) στον θαλάσσιο χώρο της Πύλου και της Μεσσηνίας;

Στις εύλογες αυτές ανησυχίες απαντά μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είχε υπογραμμίσει την επικινδυνότητα της περιοχής του ελληνικού τόξου («ΤΑ ΝΕΑ», 30/10) για έντονα σεισμικά φαινόμενα πριν από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, «οι σεισμοί σε μια περιοχή δεν γίνονται τυχαία».

Σε διέγερση η περιοχή του νότιου τόξου

«Ο σεισμός αυτός που δεν ήταν επιφανειακός αλλά είχε αυξημένο βάθος επιβεβαιώνει ότι η περιοχή του νότιου τόξου αυτή τη στιγμή είναι σε διέγερση. Είχαμε τρία σεισμικά γεγονότα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κοντινές σχετικά αποστάσεις μεταξύ τους. Χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή ο χώρος, με λεπτομερή παρακολούθηση και καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας και των μεταβολών αυτής.»

» Από τη στιγμή που απελευθερώνονται τόσο μεγάλες και ισχυρές τάσεις στην περιοχή χωρίς να υπάρχουν βλάβες, σίγουρα δεν είναι κάτι αρνητικό, μάλλον θετικό θα έλεγα είναι. Αμεσα μπορεί να μην έχει κάποια σχέση με τα 6,3 Ρίχτερ της Ζάκρου, όμως όλα αυτά εντάσσονται στην εξέλιξη του ίδιου ευρύτερου φαινομένου», σημειώνει.

Αναφορικά με το αν πρόκειται για μετασεισμό των 6,3 Ρίχτερ της Κρήτης διευκρινίζει: «Αυτή τη στιγμή γίνεται κάποια ανακατανομή των τάσεων, όμως δεν θα ήταν δόκιμος ο όρος «μετασεισμός» για τον σεισμό της Τρίτης. Εχει άλλα χαρακτηριστικά, είναι αρκετά μακρύτερα. Αυτός ο σεισμός, λόγω του αυξημένου βάθους, δεν μπορεί να δημιουργήσει μετασεισμούς, δεν είναι πιθανό να έχει μετασεισμική ακολουθία. Για τα 6,3 Ρίχτερ είμαστε σε μια αναμονή, έχουν υπάρξει και ακολουθίες πιο ήπιες, όμως δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενός μεγάλου μετασεισμού».

Το ελληνικό τόξο – Τα ρήγματα

Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει και ο ειδικός, είναι ότι όλα τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφορούν περιοχές που διαπερνά το λεγόμενο ελληνικό τόξο.

«Οι δύο τελευταίες σεισμικές δονήσεις είναι σε γειτονικά ρήγματα του ελληνικού τόξου, πάνω στην περιοχή σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών σε γειτονικά ρήγματα της περιοχής υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, δηλαδή την πλάκα του Αιγαίου.

» Και ο σεισμός στον θαλάσσιο χώρο της Πύλου της περασμένης εβδομάδας ανήκει στην περιφέρεια του ελληνικού τόξου η οποία ξεκινά από την Κεφαλλονιά, διέρχεται γύρω-γύρω από τη Μεσσηνία, κατεβαίνει κάτω νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο. Ολοι αυτοί οι σεισμοί που συμβαίνουν στην περιοχή του τόξου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.»

» Ο χθεσινός σεισμός είναι κι αυτός στο ίδιο πλαίσιο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Το ελληνικό τόξο είναι η γειτονιά του Εγκέλαδου. Είναι η περιοχή που συναντιούνται η ευρασιατική με την αφρικανική πλάκα και ως εκ τούτου εκεί έχουμε κάποιες αυξημένες τάσεις εντός του ελληνικού χώρου και έχουμε τη γένεση ισχυρών σεισμών» καταλήγει ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

  21 October, 2021 ΑΡΘΡΑ